GuidePedia

0

Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία απέστειλε σήμερα ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Μουράτ Καραγιλάν, ότι το κόμμα του θα τερματίσει την εκεχειρία, εάν η κυβέρνηση εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της ένοπλης οργάνωσης.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε ότι περνάει ο καιρός και οι τουρκικές Αρχές θα πρέπει να επιλέξουν μία ειρηνική λύση.

«Θα περιμένουμε άλλες 15 μέρες» είπε ο Καραγιλάν στην εφημερίδα από το κρησφύγετό του στο Βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί από τότε που το PKK ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας το 1984, διεκδικώντας ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Τα μέλη του τώρα επιδιώκουν περισσότερα δικαιώματα και αυτονομία για τα 15 εκατομμύρια Κούρδους που εκτιμάται ότι ζουν στην Τουρκία.

Στις 13 Αυγούστου, το PKK κήρυξε μονομερή εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα, την οποία στις 30 Σεπτεμβρίου επέκτεινε επ’ αόριστον.

Παρά την εκεχειρία, έχουν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους αντάρτες και Τούρκους στρατιώτες στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η Τουρκία, κατατάσσουν το PKK στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top