GuidePedia

0
Πικρά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται εάν κανείς αποτολμήσει να συγκρίνει όσα κάνουν σοβαρές χώρες για την αντιμετώπιση των «κυβερνο-απειλών» (cyber-threats) και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Τον περασμένο Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες ίδρυσαν ολόκληρη «Διοίκηση Κυβερνοπολέμου» (Cyber-warfare Command) στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεών τους, σε μια ακόμη απόδειξη ότι το διαδίκτυο και η πληροφορική υποδομή των χωρών αποτελούν το πιο σύγχρονο πεδίο πολέμου, το οποίο αν και εν πολλοίς αναίμακτο, κάτι που το καθιστά και ελκυστικό, έχει τρομακτικές καταστρεπτικές δυνατότητες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Department), προχωρούν στην επίσημη εισαγωγή του όρου ως μιας ακόμη μορφής πολέμου, πέραν του χερσαίου, του ναυτικού, του αεροπορικού και του διαστημικού!

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Λιν, ξεκαθαρίζοντας ότι η απειλή είναι σοβαρή, αφού η ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα του κυβερνοπολέμου, δίνει σε έναν αδύναμο συγκριτικά αντίπαλο τη δυνατότητα να αμφισβητήσει και να αναιρέσει ενδεχομένως το στρατιωτικό πλεονέκτημα του ισχυρού. Ο αντίπαλος μπορεί να καταστήσει αδύνατη την ακριβή στόχευση, να παραλύσει τις επικοινωνίες και τη λογιστική υποστήριξη σε καιρό επιχειρήσεων.

Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα νέο είδος «ασυμμετρίας» στο φαινόμενο του πολέμου και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη, ενώ μετά την εγκατάλειψη της ορολογίας περί ασύμμετρων απειλών από το ΝΑΤΟ, αναμένεται η συμπερίληψη της απειλής και των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ.

Σε αυτή τη νέα επανάσταση στο φαινόμενο του πολέμου τι κάνει η Ελλάδα; Και σε αυτό τον τομέα θα ακολουθήσει τα αυτονόητα με15ετή καθυστέρηση, ως συνήθως; Έχουν αντιληφθεί οι στρατηγοί μας την έκταση του προβλήματος; Πολύ αμφιβάλουμε. Το έχουν αντιληφθεί οι πολιτικοί μας; Υπήρχε το ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών, π.χ. με τους Κινέζους και τους Ισραηλινούς που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα; Σκέφτηκε κανείς ότι ενδεχόμενο «αμυντικό κυβερνο-σύμφωνο» ανάμεσα στη χώρα μας και κάποιες άλλες δυνάμεις είναι περισσότερο εφικτό από οτιδήποτε άλλο, αφού η αποκάλυψη της ενεργού εμπλοκής μιας φιλικής χώρας στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση που δεχτεί κάποια επίθεση του είδους, μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο σε επίπεδο εικασιών, εκτός και εάν η φιλική χώρα επιθυμεί την αποκάλυψη του ρόλου της για άλλους λόγους.

DEFENCE-POINT.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top