GuidePedia

0
Ως «ωμή και εντελώς εκτός των διπλωματικών θέσμιων παρέμβαση, υπό το κάλυμμα της αυστηρής ουδετερότητας», χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, τα όσα είπε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ για το θέμα της Αμμοχώστου, σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα
Ο κ. Κιντ, ερωτηθείς από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο, είπε ότι θεωρεί πως αυτή, αν μπει στο τραπέζι και προωθηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των συνομιλιών.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γαλανός είπε ότι «ο κ. Μάθιου Κιντ, με την παρέμβασή του, επιχειρεί όχι απλώς να αποθαρρύνει την ε/κ πλευρά να προωθήσει την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά πολύ περισσότερο ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά να παραμείνει αδιάλλακτη».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται, συνέχισε, ότι η προώθηση του θέματος θα λειτουργούσε «διασπαστικά» για τη διαδικασία των συνομιλιών, περιορίζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας τόσο των συνομιλιών όσο και του ίδιου του μέτρου επιστροφής της Αμμοχώστου.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η προσέγγιση του Βρετανού διπλωμάτη δεν βοηθά καθόλου το Κυπριακό και ότι δεν είναι καθόλου αντικειμενικός.

«Ξεκινά με το να μας λέει - όσον αφορά την Αμμόχωστο - τι δέχεται ή τι δεν δέχεται η Τουρκία; Δηλαδή το κριτήριο για θέματα ανθρωπιστικά, για μια πόλη-φάντασμα, για κάποια εγκλήματα που γίνονται εις βάρος της Ευρώπης, για τη Βρετανία, την εγγυήτρια δύναμη με τις τόσες ευθύνες στο Κυπριακό, είναι τι αποδέχεται η Τουρκία; Αυτό το μήνυμα θέλει να μας δώσει ο Κιντ, ότι η Βρετανία θα αποδεχθεί το τι αποδέχεται η Τουρκία; Η Βρετανία δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας; Τα ψηφίσματα 550 και 789 δεν λαμβάνονται υπόψη; Η δεύτερη Συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς δεν λαμβάνεται υπόψη;», διερωτήθηκε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Απλώς ο κ. Κιντ μας λέει, συνέχισε, ότι οι προσπάθειες για την Αμμόχωστο δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί δεν δέχεται η Τουρκία αλλά κι ότι είναι διασπαστικό να επιτραπεί η διαδικασία επιστροφής μιας πόλης.

«Εγώ λέω διασπαστικές είναι οι δηλώσεις του με τις οποίες προσπαθεί μεν αλλά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, ρίχνει λάδι στη φωτιά και ενθαρρύνεται η Τουρκία να μην κάνει τίποτα. Δεν υπάρχει πιο καθαρό μήνυμα από αυτό που δίδεται από τον εκπρόσωπο της Βρετανίας προς την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι ο Βρετανός διπλωμάτης δεν κάνει αναφορά για τουρκικά στρατεύματα, ενώ θέτει θέμα συνεννόησης των δύο κοινοτήτων στο αν θα δοθεί η Αμμόχωστος και πώς θα επηρεάζεται η τελική λύση του Κυπριακού.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Κιντ ότι η χώρα του ‘ξεπέρασε τις όποιες αποικιοκρατικές βλέψεις έναντι της Κύπρου’ καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι κορυφαία προτεραιότητα της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό παραμένει η διατήρηση του στάτους κβο, ούτως ώστε μέσω του διαίρει και βασίλευε να συντηρεί την παρουσία των ποικίλης χρήσης βάσεών της και των στρατευμάτων της στο νησί», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα η Βρετανία, συνέχισε, δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού. «Μπορεί να προφασίζεται ότι θέλει λύση, μπορεί να κρύβεται πίσω από το σχέδιο Ανάν αλλά στην πραγματικότητα τη βολεύει η διατήρηση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο».

«Για όσο καιρό η δική μας πλευρά δεν συνειδητοποιεί αυτή την πραγματικότητα και δεν αναλαμβάνει δράση, μέσω της συμμετοχής μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, τα βρετανικά συμφέροντα στο νησί θα συνεχίσουν να συμπίπτουν με τα τουρκικά με πασιφανή αποτελέσματα», εκτιμά ο κ. Γαλανός.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top