GuidePedia

0
Σφοδρή σύγκρουση αξιών στην ΕΕ με αφορμή τους Ρομά
Η καταγγελθείσα ως ρατσιστική εντολή του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να διαλυθούν βίαια εκατοντάδες καταυλισμοί Ρομά και να απελαθούν μαζικά οι κάτοικοί τους πυροδότησε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μια σύγκρουση για ανθρωπιστικές αξίες και όχι για οικονομικά ζητήματα, όπως η ζώνη του ευρώ, ή για ζητήματα γεωστρατηγικής, όπως η διεύρυνση των «27» με την είσοδο νέων κρατών-μελών.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκμεταλλεύτηκε το βήμα της πρόσφατης
συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστεί αδιάλλακτα, εμπλεκόμενος ακόμη και σε άγριο καβγά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την πολιτική των διώξεων που έχει οδηγήσει ως τώρα στον δρόμο της υποχρεωτικής επιστροφής στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία περίπου 8.000 Ρομά.

Την οργή του πυροδότησε η ιστορική σύγκριση την οποία επεχείρησε η επίτροπος του Λουξεμβούργου, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ . «Φτάνει πια!Ντροπή!» είχε δηλώσει η κυρία Ρέντινγκ, τονίζοντας δημοσίως ότι οι απελάσεις τής θυμίζουν τις ρατσιστικές πρακτικές του καθεστώτος του Βισί στην κατεχόμενη από τους ναζιστές Γαλλία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και αργότερα ζήτησε «συγγνώμη» για τη σύγκριση, η κυρία Ρέντινγκ επιμένει ότι θα παραπέμψει την κυβέρνηση Σαρκοζί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «αν αποδειχθεί ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία από αυτές τις πρακτικές».

Κατόπιν ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ανγκελα Μέρκελ τού εξεδήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σύντομα και η Γερμανία σε εκκενώσεις καταυλισμών Ρομά. Παρ΄ όλα αυτά ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Σάιμπερτ «άδειασε» τον Σαρκοζί δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έγινε τέτοια δήλωση και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Γερμανία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν στη Γαλλία. «Δεν έχουμε καν τέτοιους καταυλισμούς στη Γερμανία» είπε και προσπάθησε να αποδώσει το ζήτημα σε παρεξήγηση.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top