GuidePedia

0
Του Γιώργου Λιλλήκα
Κύριε Πρόεδρε, αποφάσισα να σας απευθύνω αυτήν την ανοικτή επιστολή γιατί, με τις δημόσιες δηλώσεις σας, στέλλετε (κατά την ταπεινή μου άποψη) λανθασμένα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό (δυναμιτίζοντας την ενότητα σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και λαού) όσο και εξωτερικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με τις δηλώσεις ή απαντήσεις σας προς όποιους σας ασκούν κριτική, δίνετε την εντύπωση, Κύριε Πρόεδρε, πως θεωρείτε ότι όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς σας είναι εχθροί σας και ευθύνονται για τη μη επίτευξη λύσης.


Τα πράγματα, ευτυχώς Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι έτσι. Όταν το ΑΚΕΛ ήταν στην αντιπολίτευση ασκούσε (και εσείς προσωπικά) έντονη κριτική στους Προέδρους Σπύρο Κυπριανού, Γλαύκο Κληρίδη και Τάσσο Παπαδόπουλο (τους τελευταίους 6 μήνες της θητείας του) για την πολιτική τους στο Κυπριακό. Το ότι αυτοί οι Πρόεδροι δεν μπόρεσαν να πετύχουν μια συμφωνία λύσης του Κυπριακού, δεν οφείλεται ούτε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους τους, ούτε ασφαλώς στη δική σας κριτική (ορθή ή λανθασμένη) για τους χειρισμούς τους. Οφείλεται αποκλειστικά στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, που δεν ικανοποιείτο με τίποτε λιγότερο από τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης την Κύπρου μέσα από τη λύση.

Κύριε Πρόεδρε, η κριτική μας δεν έχει να κάνει με τις προθέσεις σας. Δεν σας ασκείται από κανένα αρνητική κριτική επειδή επιδιώκετε λύση. Εμείς σας θέλουμε να εργαστείτε για τη λύση. Γι’ αυτό σας εξέλεξε ο λαός. Για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους. Μιας «δίκαιης λύσης», όπως δεσμευθήκατε με το προεκλογικό σας σύνθημα. Στην προσπάθειά σας για μια τέτοια λύση μάς έχετε συμπαραστάτες, γιατί όλοι θέλουμε μια ανατροπή των δεδομένων της εισβολής και της κατοχής.

Η διαφωνία και η κριτική μας, κύριε Πρόεδρε, πηγάζει από την ανησυχία μας πως οι χειρισμοί σας, οι προτάσεις σας, το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο λύσης δεν ανταποκρίνεται στους πιο πάνω στόχους. Ανησυχούμε ότι οι προοπτικές που προδιαγράφονται δεν οδηγούν σε ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Αντίθετα, οδηγούν σε εδραίωση της διχοτόμησης και διεύρυνση του ελέγχου της Τουρκίας επί ολόκληρης της Κύπρου.

Στην καλύτερη, για τους Ελληνοκύπριους, περίπτωση αυτό που διαπραγματεύεστε είναι μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση, που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα καθιστά την Τουρκία (μέσω των Τουρκοκυπρίων) «αφέντες στον Βορρά και συνέταιρους στον Νότο», όπως έλεγε και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Το ότι δεν έχετε, ακόμη, υπογράψει μια συμφωνία λύσης δεν οφείλεται στη δική μας άσκηση κριτικής ή έκφρασης διαφωνιών στους χειρισμούς σας. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν ανταπέδωσε τις μονομερείς υποχωρήσεις στις οποίες προβήκατε (και συνεχίζετε να προβαίνετε), αλλά επιμένει σε ρυθμίσεις που ούτε εσείς μπορείτε να αποδεχθείτε αλλά ούτε και ο λαός θα ενέκρινε σ’ ένα νέο δημοψήφισμα. Οι ακραίες και απαράδεκτες απαιτήσεις της Άγκυρας είναι που για 36 χρόνια παρεμποδίζουν την επίτευξη λύσης.

Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, μη μας αντιμετωπίζετε ως εχθρούς σας. Εχθροί μας, όπως και δικοί σας, είναι ο κατοχικός στρατός, η Τουρκία και η επεκτατική της πολιτική στο Κυπριακό. Η δική μας κριτική μπορεί να σας είναι χρήσιμη στις συνομιλίες. Αξιοποιήστε την ως ασπίδα στις πιέσεις που (όπως είπατε) σας ασκούνται. Μην κατηγορείτε εμάς, κύριε Πρόεδρε, ότι «δεν θέλουμε λύση». Κατηγορήστε την Τουρκία και αυτούς που στηρίζουν την επεκτατική της πολιτική. Μην εκβιάζετε εμάς ότι, «αν δεν υπάρξει λύση θα είναι η διχοτόμηση», ή «δεν θα υπάρχει Κύπρος».

Καλύτερα, πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό είναι, κύριε Πρόεδρε, να εκβιάσετε την Τουρκία πως «αν δεν αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και εποίκους, αν δεν συναινέσει σε μια δίκαιη λύση, τότε θα κλείσει οριστικά η πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κύριε Πρόεδρε, εμείς σας εκλέξαμε με την ψήφο μας γιατί πιστέψαμε σ’ αυτά που δεσμευτήκατε προεκλογικά. Για την πολιτική που μας υποσχεθήκατε. Η κριτική μας πηγάζει από την αθέτηση των υποσχέσεών σας, όχι από εχθρότητα. Αν, με λίγη καλή θέληση, δώσετε κάποια πίστη στις εισηγήσεις μας ίσως να αποφύγετε να είστε «ο τελευταίος Πρόεδρος πριν τη διχοτόμηση» ή «ο Πρόεδρος που θα επιτρέψει στην Τουρκία διαμέσου μιας θνησιγενούς λύσης να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου».

Εμείς, σας διαβεβαιώ, ούτε το ένα θέλουμε ούτε το άλλο. Για το καλό του τόπου πρώτα αλλά και το δικό σας, ασφαλώς, που είναι ταυτόσημα με το δικό μας καλό.

Με αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης,

Γιώργος Λιλλήκας

A G O R A dialogue

Δημοσίευση σχολίου

 
Top