GuidePedia

0

Μετά από 36 χρόνια δεν υπάρχουν πρόσφυγες σε αμφότερες τις πλευρές, δηλώνει Ντερβίς Έρογλου στην εφημερίδα "Κίπρις", ο οποίος δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συνεννοούνται πολύ καλά σε κοινωνικές συναντήσεις, στις συνομιλίες υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός αλλά στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού έχουν μεταξύ του σοβαρές διαφορές.

Ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι αν και επιθυμούν την επίλυση του κυπριακού μέχρι τέλους του έτους, αυτό μάλλον θεωρείται δύσκολο και επανέλαβε ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει καλή θέληση από την ε/κ πλευρά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν επιλυθεί το περιουσιακό θα έχει διανυθεί σημαντική απόσταση στην συνολική επίλυση του κυπριακού.
Είπε πως πιστεύει ότι οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς είναι πιο λογικές από τις ε/κ, καθότι οι Ε/κ θέλουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους ή να τις μισθώσουν, όπως ανέφερε. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Σερχάτ Ιντζιρλί κατά πόσο θα πρέπει οι Ε/κ να ξεχάσουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι θα είναι δυνατόν κάποιος αριθμός Ε/κ που επιθυμεί να επιστρέψει, να το πράξει.
Για την αποκατάσταση σε ότι αφορά στις περιουσίες θεωρεί ως δυνατή την αποζημίωση και ανταλλαγή για δε την επιστροφή περιουσίας λέει ότι αυτή θα πρέπει να είναι περιορισμένη ούτως ώστε η συμφωνία που θα επιτευχθεί να είναι βιώσιμη. Παραδέχεται το δικαίωμα που έχουν οι Ε/κ στις περιουσίες τους και λέει ότι προτείνουν την αποζημίωση και την ανταλλαγή προκειμένου να ικανοποιηθούν.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να παρατείνει τις συνομιλίες, ότι στις Βρυξέλλες η τουρκική πλευρά ζήτησε την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και την άρση της ''απομόνωσης'', ότι το θέμα των Βαρωσίων είναι μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού, ότι ο Πρόεδρος δεν θέλει την τριμερή και ότι η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στις συνομιλίες. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συζητήσει άλλο κεφάλαιο με τον Πρόεδρο αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί πρώτα αυτό της περιουσίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top