GuidePedia

0
Μία αποκάλυψη έκανε ο πρώην υπουργός Γ.Βουλγαράκης στην κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens. Παρέδωσε non paper με το οποίο τέσσερις μεγάλες χώρες έκριναν την ΕΛΑΣ ανεπαρκή για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ζητούσαν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα. Σύμφωνος και ο τότε πρέσβης Τόμας Μίλερ, που ζήτησε την παρουσία πεζοναυτών και βατραχανθρώπων.

Παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε ζητήσει η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, την οποία αποτελούσαν πρέσβεις επτά χωρών.

Αυτό κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens και μάλιστα παρέδωσε και το σχετικό non paper, το οποίο ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία ήταν ανέτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια της διοργάνωσης.

Ο κ. Βουλγαράκης κατέθεσε ότι ο ίδιος δεν θα έπαιρνε ποτέ το πανάκριβο σύστημα C4I, αλλά οι πιέσεις εκείνη την εποχή ήταν ασφυκτικές.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, πέρα από τις πιέσεις της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας και ο τότε Αμερικανός Πρέσβης Τόμας Μίλερ, είχε προτείνει να έρθουν στην Ελλάδα αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, πεζονάυτες και βατραχάνθρωποι για να αναλάβουν την ασφάλεια.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, στην πολύωρη κατάθεσή του, τόνισε ότι η ανάμιξή του στην υπόθεση ήταν επιφανειακή, καθώς το θέμα χειρίστηκε ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης όταν ανέλαβε το 2004, ουσιαστικά βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων ως προς την παραλαβή του συστήματος. Τόνισε ακόμα ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη επιστολής του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, με την οποία η σύμβαση για το C4I, χαρακτηριζόταν ως "υψηλού κινδύνου".

Τέλος, ο πρώην υπουργός αρνήθηκε ότι είχε πάνω από 40 επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο (κάτι που προκύπτει από ημερολόγια και e-mails του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens) και παραδέχθηκε ότι έγιναν μόνο δύο ραντεβού στο υπουργείο, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων

Δημοσίευση σχολίου

 
Top