GuidePedia

0
Η Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των μη πολιτικών και όχι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου όπως είναι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, στη Βουλή.

Όσον αφορά τους βουλευτές και του υπουργούς, το πόθεν έσχες θα ελέγχεται από επιτροπή τεχνοκρατών ενώ θα απαγορεύεται η εμπλοκή πολικού με δημόσιο αξίωμα σε off shore εταιρείες όπως και συγγενών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο εκάστοτε βουλευτής-κρατικός λειτουργός θα χάνει το αξίωμά του.

Εντωμεταξύ, ως διαρκή και μη παραγεγραμμένα θα θεωρούνται τα αδικήματα των υπουργών και με τις νέες ρυθμίσεις θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών σε σκάνδαλα όπως του Βατοπεδίου και της Siemens αλλά και παλιότερων.

Ακόμη, σε όσους βοηθήσουν στην αποκάλυψη διαφθοράς στο δημόσιο θα προβλεφθεί ευνοϊκή ποινική ρύθμιση μέχρι και ατιμωρησία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, «ο ελληνικός λαός θα δει ότι Δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Θα αφορά τόσο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όσο και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ιδιώτες που πιθανώς να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, η οποία πλέον αντιμετωπίζεται με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό».

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε «μεθαδόνη στην έξοδο από την κρίση, η συζήτηση για το πόθεν έσχες των βουλευτών».

Τέλος, ο κ. Καστανίδης αποφάσισε να βάλει την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος ώστε να ελέγχει το πόθεν έσχες των μη ποτικών προσώπων επειδή τα μέλη της διαθέτουν πείρα, δυνατότητες ελέγχου τραπεζικών λογαριασμών, όπως και συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top