GuidePedia

0
Η αναποφασιστικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ, στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι πιθανό να της κοστίσει στις σημερινές εκλογές στο κρατίδιο της Β. Βεστφαλίας-Ρηνανίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Οι συντηρητικοί της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και οι σύμμαχοί της στον συνασπισμό δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται
για να κερδίσουν την πλειοψηφία στην περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται σήμερα Κυριακή, στη Βόρεια Βεστφαλία-Ρηνανία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η Μέρκελ και οι σύμμαχοί της έχουν να αντιμετωπίσουν την 48χρονή Χανελόρε Κραφτ, που είναι η υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών. Οι εφημερίδες την αποκαλούν " Η γυναίκα που ήλθε από το πουθενά", αλλά έχει γίνει το πρόσωπο της ημέρας στη Γερμανία καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νέα πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Η Κράφτ έχει να αντιμετωπίσει τον Χριστιανοδημοκράτη νυν πρωθυπουργό Γιούργκεν Ρίτγκερς, που υποστηρίζεται από την ίδια την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αναμείχθηκε ασυνήθιστα έντονα στον προεκλογικό αγώνα.

Τυχόν ήττα της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Ελεύθερων Δημοκρατών στο Ντύσελντορφ, την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στο Βερολίνο, όπου συγκυβερνούν τα ίδια κόμματα. Αν χάσει στον Ρήνο, η κυβέρνηση Μέρκελ θα χάσει την πλειοψηφία και στην ομοσπονδιακή Ανω Βουλή -Μπούντεσρατ.

Ο προεκλογικός αγώνας επισκιάστηκε από την κρίση στην ελληνική οικονομία επειδή ένα από τα κεντρικά θέματα της αντιπαράθεσης ήταν η βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, οι ψηφοφόροι, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία ήταν κατά της στήριξης, δεν συγχώρεσαν τις αλλεπάλληλες παλινωδίες της κυρίας Μέρκελ στο θέμα.

Σε σύνολο 13,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στο κρατίδιο, το 21% εκτιμάει ότι η οικονομική συμβολή της Γερμανίας στην διάσωση της Ελλάδας θα επηρεάσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Eνας αριθμός ειδικών εκτιμάει επίσης ότι η οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδας θα διαδραματίσει ένα ρόλο στις κάλπες στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο.

Η πιθανή αποτυχία της κεντροδεξιάς να παραμείνει στην εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα μπορούσε να στερήσει από την κυρία Μέρκελ την πλειοψηφία στη Μπούντεσρατ και να εκτροχιάσει τα σχέδια για την προώθηση νομοσχεδίων με στόχο φορο-ελαφρύνσεις, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και την παράταση λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων.

Πριν πέντε χρόνια, η ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχε αναγκάσει τον τότε Καγκελάριο να ανακοινώσει πρόωρη καταφυγή στις κάλπες . Αν και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τόσο δραματικό σε αυτήν την περίπτωση, η ήττα των χριστιανοδημοκρατών θα σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη μεταβολή των πολιτικών τάσεων στη Γερμανία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top