GuidePedia

0
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συζητήσουν για να καταλήξουν και στην τελική πολιτική απόφαση για το μηχανισμό στήριξης.Εκτακτη σύγκλιση του Γιούρογκρουπ αποφασίστηκε για την Κυριακή στις 3 μ.μ. με θέμα το μηχανισμό στήριξης.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συζητήσουν για να καταλήξουν και στην τελική πολιτική απόφαση για το μηχανισμό στήριξης.


Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το ύψος του δανείου θα είναι 20 ως 30 δισ. ευρώ και το επιτόκιο για τους Ευρωπαίους 5% ως 5,5%, ενώ για το τμήμα του δανείου που θα χορηγήσει το ΔΝΤ το επιτόκιο είναι συνήθως μεταξύ 2,5% και 3%.

Αν λοιπόν αύριο υπάρξει και η πολιτική απόφαση τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να υποβάλει η Ελλάδα αίτηση προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.

Μάλιστα τραπεζίτες έλεγαν ότι δεν είναι απίθανο αυτό να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν από το άνοιγμα των αγορών. Οι ίδιοι εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό πριν ανοίξουν οι αγορές για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Και εξηγούσαν ότι η κατάσταση έγινε ιδιαιτέρως πιεστική ύστερα από την υποβάθμιση της χώρας και των τραπεζών από τη Fitch. Αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό το γεγονός, τότε η Ελλάδα θα είχε ένα χρονικό περιθώριο περαιτέρω ελιγμών. Ομως, τώρα τα περιθώρια αυτά στένεψαν σε απίστευτο βαθμό.

Τόσο οι τραπεζίτες όσο και αναλυτές πιστεύουν ότι με την αίτηση θα δοθεί τεράστια ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, τα σπρεντς θα υποχωρήσουν σημαντικά και επιπλέον ανάσα θα πάρουν και οι τράπεζες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top