GuidePedia

0
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Τα πράγματα εξελίσσονται δυστυχώς ερήμην μας, πέρα από τις προβλέψεις και τις επιθυμίες μας. Ολες τις προηγούμενες ημέρες οι αγορές προεξοφλούσαν ότι δεν θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τα χρέη μας και μας πίεζαν αφόρητα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η προφητεία τους και να οδηγηθούμε το ταχύτερο στην ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού διάσωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
.
Ηταν τέτοια η πίεση και τόση η κινητοποίηση των κεφαλαίων προς αυτή την κατεύθυνση που δεν επέτρεπαν αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Η πίεση στους ελληνικούς τίτλους ήταν διαρκής και εντεινόμενη στον χρόνο με σκοπό ακριβώς τη δημιουργία τετελεσμένων.

Χθες νωρίς μετά το μεσημέρι οι φήμες που έτρεχαν στις διεθνείς αγορές έφεραν τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch έτοιμο να υποβαθμίσει εκ νέου την ελληνική οικονομία.

Η φήμη επαληθεύτηκε αργά το απόγευμα και επιβεβαίωσε τους φόβους ότι και έτερος οίκος αξιολόγησης θα προβεί σε ανάλογη κίνηση τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες απόλυτης καταστροφής για την Ελλάδα και το ευρώ.

Υπό το βάρος του γεγονότος της νέας υποβάθμισης και της διαμόρφωσης ιδιαιτέρως δυσμενών συνθηκών για τους ελληνικούς τίτλους και τις εγχώριες τράπεζες η Νομισματική Επιτροπή στις Βρυξέλλες κατέληξε σε οριστικοποίηση του κοινού μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από χθες ο μηχανισμός βοήθειας είναι ξεκάθαρος, προβλέπει σαφώς τις διαδικασίες χρηματοδότησης, αλλά και το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας στην περίπτωση που κάνει χρήση του μηχανισμού.

Η κυβέρνηση ταλαντευόταν έως αργά το βράδυ αν θα έπρεπε να ενεργοποιήσει το Σαββατοκύριακο τον μηχανισμό σωτηρίας ή αν θα έπρεπε να αναμένει την αντίδραση των αγορών και να δοκιμάσει την τύχη της, με δεδομένο ότι διέθετε πια «όπλο γεμάτο επάνω στο τραπέζι».

Ηταν αυτό ένα δίλημμα για τον κ. Παπανδρέου. Δεν είναι η ευκολότερη των αποφάσεων, ούτε και η καλύτερη στιγμή της πρωθυπουργικής καριέρας του. Ωστόσο εδώ που έχουμε φθάσει δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλές ακόμη χαμένες ευκαιρίες.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top