GuidePedia

0
Νέο θρίλερ σχετικά με τους όρους του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση παίχτηκε χθες στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία να πρωταγωνιστεί και πάλι αρνητικά, απαιτώντας υψηλό επιτόκιο.
Η Οικονομική Επιτροπή που συζητούσε από προχθές το βράδυ τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης είχε φτάσει χθες κοντά σε συμφωνία και η σχετική είδηση ανακούφισε τις αγορές,
ενώ είχε ως αποτέλεσμα υποχώρηση των ελληνικών spreads, άνοδο των χρηματιστηρίων σε όλη την Ευρώπη και στην Αθήνα και ανάκαμψη του ευρώ κατά 1%, έναντι του δολαρίου.

Η κυβέρνηση παρότι διαβεβαίωνε ακόμη και χθες πως δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφύγει σε αυτόν αφού οι αγορές δεν αφήνουν άλλη εναλλακτική, όπως φάνηκε μετά την κερδοσκοπική επίθεση στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό που περίμεναν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χθες ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκών όρων.

Είχαν προηγηθεί ενθαρρυντικές δηλώσεις από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση από στιγμή σε στιγμή για να έλθουμε σε βοήθεια της Ελλάδας», είπε ο κ. Σαρκοζί. Ο κ. Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα λόγω υψηλού δημοσίου χρέους, σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον του ευρώ να βοηθήσει την Ελλάδα, «διαφορετικά θα υπάρξουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις για το κοινό μας νόμισμα και τις οικονομίες μας». Παράλληλα και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ειναι «έτοιμη να δράσει» παρέχοντας βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Ένωσης Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις.

Το «αγκάθι». Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, το «τεχνικό κείμενο» που επεξεργάστηκε η Επιτροπή αυτή δεν είχε οριστικοποιηθεί σε όλα του τα σημεία και κυρίως σε ό,τι αφορούσε το επιτόκιο, λόγω διαφωνιών της Γερμανίας. Η επικρατούσα άποψη ήταν για επιτόκιο στα επίπεδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα δάνειζε την Ελλάδα αν του το ζητούσε με επιτόκιο περίπου 3,25%, ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Τα επιτόκια του ΔΝΤ εξαρτώνται και από το ποσόν που δανείζεται κάθε χώρα. Η Γερμανία όμως επέμενε ότι τα επιτόκια έπρεπε να είναι κοντά σε αυτά της αγοράς.

Τελευταίες πληροφορίες από το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφεραν ότι η Γερμανία και η Ολλανδία χαλάρωσαν την πίεσή τους για να γίνει ο δανεισμός με επιτόκια αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων, τα επιτόκια στα οποία φέρονται να συμφώνησαν ήταν 5,01%, δηλαδή υψηλότερα από του ΔΝΤ, παρότι χαμηλότερα από το 7% που επικρατούσε και χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει υπάρξει ακόμη πολιτική συμφωνία, κάτι που αναμένεται να συμβεί είτε στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ΕCΟFΙΝ) το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είτε κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, δεν πρόκειται να ανακοινώσει καμιά απόφαση προσφυγής στον μηχανισμό αν δεν καταστεί σαφές ότι οι όροι του θα ειναι ευνοϊκοί και θα λειτουργούν αποτρεπτικά στις κερδοσκοπικές πιέσεις προς τα ελληνικά ομόλογα.

Όσον αφορά το ποσό του ενδεχόμενου δανεισμού, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι σε πρώτη φάση θα δοθούν 20-25 δισ. ευρώ, αλλά αυτό θα αυξηθεί στη συνέχεια καθώς ο μηχανισμός θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εισηγηθούν το ποσόν και τη διάρκεια των δανείων τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, σημείωσε αρμόδια πηγή. Οι επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι όροι του μηχανισμού και θα διευκρινιστεί κατά πόσον θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για τη χορήγηση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ. Οι πληροφορίες πάντως που υπήρχαν έως χθες ανέφεραν ότι δεν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2010 αλλά για το 2011 και το 2012.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top