GuidePedia

0
Ένα διακεκριμένο μέλος της γερμανικής Αντίστασης, της οποίας ο σύζυγος είχε τουφεκισθεί από τους Ναζί το 1945, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών στην κατοικία της στο Βερμόντ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η οικογένειά της.
Η Φρέγια φον Μόλτκε, σύζυγος του Χέλμουτ Τζέιμς Γκραφ (Κόμητος) φον Μόλτκε, έχασε τη ζωή της από ίωση την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο γιός της Χέλμουτ Κάσπαρ.
Γεννημένη το 1911 στη Γερμανία , γόνος πλούσιας οικογένειας τραπεζικών, γνώρισε τον σύζυγό της όταν ήταν 18 ετών...... Παντρεύτηκαν το 1931, αφού και οι δύο αποφοίτησαν από νομική σχολή, και μαζί ίδρυσαν τον Κύκλο Κραϊζάουερ, ο οποίος έγινε το κέντρο της αντίστασης κατά του Αδόλφου Χίτλερ μέσα στη ναζιστική Γερμανία.
Μέλη του ήταν αρκετοί υψολόβαθμοι κληρικοί, οικονομικοί παράγοντες και διπλωμάτες.
Το 1943 ήρθαν σε επαφή με τον στρατηγό Κλάους Σταουφενμπεργκ – ηγέτη της αντίστασης κατά του Γ’ Ράιχ μέσα στο στράτευμα – και υποστήριξαν την απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ με εκρηκτικά.
Ο Χέλμουτ φον Μόλτκε συνελήφθη από τη Γκεστάπο τον Ιανουάριο του 1044, γιατί ειδοποίησε φίλο του που επρόκειτο να συλληφθεί. Εκτελέσθηκε από τους Ναζί για εσχάτη προδοσία τον Ιανουάριο του 1945.

Η Φρέγια φον Μόλτκε ασχολήθηκε με τη συγγραφή και προώθηση του έργου της Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη συνεισφορά της τιμήθηκε το 1989 με το αξιόλογο βραβείο των Γερμανών βιβλιοπωλών, που φέρει το όνομα των αντιστασιακών Χανς και Σοφί Σολ. Η κτηματική περιουσία της οικογένειάς της μετατράπηκε σε κέντρο για την γερμανική και πολωνική νεολαία.

Η φον Μόλτκε θα ταφεί την Παρασκευή στο Βερμόντ, όπου μετεγκαταστάθηκε από το 1960, ενώ τον Μάρτιο έχει προγραμματισθεί επιμνημόσυνη δέηση για εκείνη. Σύμφωνα με τον γιό της έφυγε από τη ζωή ειρηνικά, πλαισιωμένη από την οικογένειά της, με την οποία γιόρτασε και τα στερνά της Χριστούγεννα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top