GuidePedia

0
Ένας 23χρονος Νιγηριανός, επιβάτης διεθνούς αεροπορικής πτήσης προκάλεσε πυρκαγιά λίγο πριν την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της πτήσης της Delta Airlines από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, που μετέφερε 278 επιβάτες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο Νιγηριανός εξουδετερώθηκε από το πλήρωμα και τους επιβάτες ενώ ερευνάται ο ισχυρισμός του ότι έχει σχέση με την αλ Κάιντα......Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται σε διακοπές για τις ημέρες των εορτών στη Χαβάη, «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το επεισόδιο μεταξύ 9.00 και 9.30 στη Χαβάη από το στρατιωτικό σύμβουλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον.

Ο Ομπάμα μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στη συνέχεια «έδωσε εντολή για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών», πρόσθεσε ο Μπάρτον. «Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση και ενημερώνεται και για τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στο πρόγραμμά του» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τρομοκρατικό χτύπημα»

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το επεισόδιο σχετίζεται με την τρομοκρατία. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε. Στο μεταξύ ο βουλευτής Πήτερ Κίνγκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο ύποπτος μέσα στο αεροπλάνο που προσπάθησε να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό και συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

«Αυτό που κατάλαβα είναι...πως διαθέτει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, σίγουρα ακραίες τρομοκρατικές διασυνδέσεις και το όνομα του βγήκε αμέσως από τις βάσεις δεδομένων» μετά από την έρευνα των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ο Κινγκ.

Αυξημένα μέτρα στα αεροδρόμια


Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σήμερα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μετά το αίτημα των αμερικανικών αρχών, έπειτα από την απόπειρα αεροπειρατείας σε μία πτήση από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ.

Εκτός από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, που πρώτο ανακοίνωσε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις του προς τις ΗΠΑ, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών ανακοίνωσαν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί, ήδη από την απογείωση των πρώτων αεροπλάνων με προορισμό τις ΗΠΑ: πρόκειται, όπως και στο Αμστερνταμ, για «σωματικούς ελέγχους» σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ και για «έλεγχους των χειραποσκευών τους».

Ολα τα ιταλικά αεροδρόμια έχουν ενισχύσει την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών και η «επαγρύπνηση είναι αυξημένη» στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του.

Στο Λονδίνο ένας εκπρόσωπος της εταιρεία που διαχειρίζεται τα βρετανικά αεροδρόμια (BAA) δήλωσε ότι «οι ταξιδιώτες που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν επιπλέον ελέγχους πριν επιβίβαση».

Ανάλογα μέτρα έχει λάβει και το αεροδρόμιο της Ταϊβάν.

Κινητοποίηση στη Σκότλαντ Γιάρντ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει έρευνες στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αμερικανικές αρχές, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατείας.

«Είμαστε σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές και αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες στο Λονδίνο», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Σκότλαντ Γιαρντ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ή τα «κτίρια» που γίνονται οι έρευνες.

Έρευνες στη Νιγηρία

Ο Νιγηριανός αντιπρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να διερευνήσουν την αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατείας κατά του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Ενώ γίνονται βήματα για την εξακρίβωση της ταυτότητας του φερόμενου ως δράστη και των κινήτρων του, οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα συνεργαστούν πλήρως με τις αμερικανικές αρχές στις έρευνες που γίνονται», δήλωσε η νιγηριανή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top