GuidePedia

0
Κρίσιμες συναντήσεις στις Βρυξέλλες θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του  Eurogroup και του άτυπου ecofin.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα προσπαθήσει να πείσει τόσο <
τον πρόεδρο του συμβουλίου Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον επίτροπο για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, ότι ο προϋπολογισμός που κοινοποίησε την περασμένη Πέμπτη μπορεί να εφαρμοστεί.......

Πάντως η πρώτη εντύπωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο δείγμα γραφής του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ήταν μάλλον δυσάρεστη, καθώς ακολούθησε η ανταλλαγή σειράς υπηρεσιακών σημειωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Κομισιόν διατυπώνουν αμφιβολίες για το στόχο της αύξησης των καθαρών εσόδων κατά 8,9% και του ΦΠΑ κατά 6%, αφού το ονομαστικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί λιγότερο από 1,5% και χωρίς την ανακοίνωση νέων φορολογικών μέτρων.
Αντιδράσεις και έντονη κριτική γίνεται και για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία, κυρίως γιατί το ποσό μεταφέρεται στο επίδομα αλληλεγγύης και γιατί δεν διευκρινίζεται πως θα συνεχίσει να μπαίνει αυτό το ποσό στα κρατικά ταμεία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να θωρακιστεί πίσω από το νέο φορολογικό σύστημα, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και τιςαλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας.
Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να προαναγγείλει την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης για 400 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, την κατάργηση περίπου 980 φοροαπαλλαγών, την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top