GuidePedia

0
Μήνυμα να τερματιστεί η διχοτόμηση της Κύπρου, έστειλε από το Βερολίνο στη διεθνή κοινότητα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βερολίνο για τους εορτασμούς των 20 χρόνων από την πτώση του τείχους.
«Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι πρέπει να φωνάξουμε: 'Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρώπη με τείχη και με στρατεύματα κατοχής».
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη της Ελευθερίας, η Ενωμένη Ευρώπη δεν σηκώνει ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής» και συμπλήρωσε πως «αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αποτελεί όχι μόνο πρόθεσή μας, αλλά και δέσμευσή μας να παλέψουμε γι' αυτήν την Ευρώπη και γι' αυτήν την Κύπρο, που οραματιζόμαστε».......

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πτώση του Τείχους του Βερολίνου συμβολίζει την πτώση των απολυταρχισμών, των αυταρχισμών, των ιδεοληψιών και των προκαταλήψεων, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές οι ηρωικές πράξεις και ηρωικές στιγμές δείχνουν «το διακύβευμα της Δημοκρατίας, το οποίο είναι να γκρεμίζουμε καθημερινά τα τείχη, που κρατούν μακριά από την πολιτική τον πολίτη και δεν τον βάζουν στο επίκεντρο της πολιτικής».

Συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον
Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε τόσο στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, όσο και στην στάση που κρατά η χώρα μας απέναντι στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας, σύμφωνα με την εθνική κόκκινη γραμμή, που έχει χαραχθεί από την πλευρά της Ελλάδας.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του για άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Γκρουέφσκι, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Ενημέρωσε επίσης την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του νησιού και υπογράμμισε: «Πρέπει να αφήσουμε τις δύο κοινότητες να συζητήσουν ανοιχτά και ελεύθερα το μέλλον τους, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, όποια λύση συμφωνηθεί, πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι, ώστε, να είναι μια ευρωπαϊκή λειτουργική λύση.
Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα του Πατριαρχείου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top