GuidePedia

0
Μεγάλη απειλή για τα μικρά παιδιά κρύβουν τα προϊόντα καθαρισμού και τα λοιπά χημικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ειδικοί αναφέρουν ότι παιδιά ηλικίας δύο ετών εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα χημικών ουσιών που διαταράσσουν την ορμονική τους ισορροπία.
το γεγονός ότι οι κίνδυνοι από τις ουσίες «αντι-ανδρογόνων» ή «τύπου οιστρογόνων» σε μεμονωμένα αντικείμενα έχουν αναγνωριστεί, ο αντίκτυπος της σώρευσης αυτών των ουσιών, ιδιαίτερα στα αγόρια, έχει υποτιμηθεί......
. Οι φθαλάτες, μία από τις κύριες κατηγορίες αντι-ανδρογόνων χημικών που χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά στα σαπούνια, τα λαστιχένια παπούτσια, τα πατάκια του μπάνιου και τα μαλακά παιχνίδια έχουν κατηγορηθεί ότι μπλοκάρουν τη δράση της τεστοστερόνης στη μήτρα, προκαλώντας έτσι μικρή ποσότητα σπέρματος, μεγάλα ποσοστά καρκίνου των όρχεων και δυσλειτουργίες στα γεννητικά όργανα. Ερευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι τα αρσενικά έμβρυα από την 8η έως τη 12η εβδομάδα της κύησης μπορεί να χάσουν πολλές από τις αρσενικές τους ιδιότητες, εξαιτίας της έκθεσης στις ουσίες αυτές.

Η έκθεση συντάχθηκε από επιστήμονες στη Δανία, μια χώρα όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου των όρχεων. «Ακόμα και μια μικρή έκθεση σε υψηλής περιεκτικότητας ουσίες που διαταράσσουν τον ενδοκρινή αδένα, όπως για παράδειγμα οι φθαλάτες, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για παιδιά ηλικίας δύο ετών» καταλήγει η μελέτη, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τα καλλυντικά, όπως είναι οι ενυδατικές κρέμες, οι λοσιόν και τα αντηλιακά. Οι ποσότητες που απορροφά ο οργανισμός των παιδιών αυτής της ηλικίας από τις ουσίες parabens, propylparaben και butylparaben που περιέχονται σε αυτά αρκούν για να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο ορμονικό τους σύστημα.

Οι επιστήμονες επισήμαναν επομένως την ανάγκη περιορισμού της χρήσης επικίνδυνων ουσιών που προκαλούν θηλυκοποίηση του οργανισμού των μικρών παιδιών στα τρόφιμα, τα παπούτσια και τα καλλυντικά, καθώς επίσης και στα ήδη οικιακής χρήσης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top