GuidePedia

0

Τα επώνυμα σχολικά είδη αδειάζουν την τσέπη των γονιών

«Ο Πέτρος κάθε χρόνο θέλει καινούργια πράγματα για το σχολείο, αφού όπως λέει, τα περσινά δεν είναι πλέον στη μόδα. Έτσι την ακολουθούμε αναγκαστικά γιατί μου ζητάει ό,τι βλέπει στην τηλεόραση».
O μικρός Πέτρος, γιος της κ. Μίνας Βασιλοπούλου, θα πάει φέτος στη Δ΄ δημοτικού. Οι σχολικές τσάντες με τους σούπερ ήρωες, τα καινούργια μολύβια και τα πολύχρωμα τετράδια που ζητάει επίμονα όπως κάθε Σεπτέμβριο, κάνουν τη φαντασία των παιδιών να καλπάζει στον κόσμο του παραμυθιού, ωστόσο η τσέπη των γονιών αναστενάζει, αφού όσο πιο διαφημισμένο και επώνυμο είναι ένα προϊόν τόσο ακριβότερο είναι.
Όπως λέει η κ. Βασιλοπούλου, πριν πάει στα καταστήματα με τον γιο της για τις σχολικές... προμήθειες, συζητάει μαζί του τι πρόκειται να αγοράσουν και πρωτίστως ότι οι αγορές τους δεν θα ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο προσπαθεί κάθε φορά να τηρεί. «Τον αφήνω να διαλέξει ό,τι θέλει- μέσα στα όρια- γιατί θέλω να του αρέσουν αυτά που θα έχει στην τσάντα του. Νομίζω ότι και αυτό παίζει ρόλο ώστε να έχει μεγαλύτερο κέφι για το σχολείο» σημειώνει η κ. Βασιλοπούλου....
Η φράση που συνηθίζουν αρκετοί γονείς λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία είναι «δεν μπορούμε να το αγοράσουμε αυτό, είναι ακριβό». Πάντως, όπως λένε οι έμποροι, οι τιμές στα σχολικά είδη φέτος κινούνται στα περσινά επίπεδα, τόσο λόγω της κρίσης όσο και των μεγάλων εισαγωγών προϊόντων κυρίως από την Κίνα με χαμηλό κοστολόγιο. Τιμοληψίες που έκανε η Νομαρχία Πειραιά έδειξαν ότι οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης διαπιστώνει και μειώσεις στις τιμές των σχολικών ειδών που φθάνει το 4,32% για το δημοτικό και 1,17% για το γυμνάσιο και το λύκειο.
Ο παράγοντας πάντως που διαμορφώνει τις τιμές είναι η επωνυμία των προϊόντων. Η μόδα... πηγαίνει στο σχολείο και εκτοξεύει το κόστος των σχολικών ειδών για όσους επιλέξουν προϊόντα γνωστών κατασκευαστών και διαφημιζόμενα. Έτσι, μια κασετίνα μπορεί να κοστίσει από 3 έως 15 ευρώ, ενώ η μέση τιμή για μια σχολική τσάντα είναι τα 15 ευρώ, αλλά μπορεί να ξεπεράσει και τα 60, ανάλογα με τη μάρκα.
Οι ήρωες που διακοσμούν τις τσάντες, τις κασετίνες και τα στιλό είναι το μυστικό που κάνει τα παιδιά να θέλουν όλο και περισσότερα σχολικά είδη. Όπως λέει η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στον Περισσό κ. Ασημίνα Τσιρτίρη ο Spiderman, ο Βen Τen, οι πριγκίπισσες, η Ηanna Μontana και η Ηello Κitty είναι οι δημοφιλείς χαρακτήρες φέτος. «Πολλά παιδιά έρχονται με σκοπό να αγοράσουν συγκεκριμένα πράγματα και φεύγουν με περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζονται» σημειώνει και αναφέρει πως «οι γονείς όσο ακριβά και αν είναι τα σχολικά είδη, όταν βλέπουν πόσο χαρούμενο κάνουν το παιδί τους δεν υπολογίζουν τα χρήματα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top