GuidePedia

0
Σε άσκηση παρτίδας σκακιού εξαιρετικής δυσκολίας εξελίσσεται το πολιτικό παιχνίδι με τις συνεχείς ανατροπές στα δεδομένα. Έτσι, μέχρι τη προηγούμενη εβδομάδα ο Κ. Καραμανλής είχε πάρει τη πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια του και με επιθετικές κινήσεις έδειχνε ότι μπορεί να ανατρέψει τη πτωτική πορεία των ποσοστών της ΝΔ , αλλά με τις αναπάντεχες εξελίξεις, μέσα σε 24 ώρες, βρίσκεται πάλι σε θέση άμυνας
Από τη Κυριακή, όλοι στη ΝΔ ψάχνουν τρόπο να ξεπεράσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του απερχόμενου Βουλευτή Γ. Μανώλη ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξη τουότι οι βουλευτές της ΝΔ «υποχρεώθηκαν να αθωώσουν» όσους εμπλέκονται στα μεγάλα «γαλάζια» σκάνδαλα»
Στη συνέχεια , η ανοιχτή πληγή της πολιτικής ζωής που ακούει στο όνομα Siemens δια στόματος Μ. Χριστοφοράκου, προκάλεσε νέα μεγάλη αναταραχή αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας του ,συνεχίστηκαν οι πληρωμές και στα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι το 2007!....

Το ΠαΣοΚ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και με στοχευμένες τοποθετήσεις των στελεχών του προσπαθεί να πετύχει την επίσπευση των εκλογών, όχι για το Μάρτιο με την Προεδρική εκλογή, αλλά νωρίτερα ώστε να μην ξανατεθεί θέμα ασέβειας στους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρει και ιδέες στο Κ. Καραμανλή για να προσφύγει άμεσα σε κάλπες:
«Η ηρωική έξοδος ήταν πάντα μια προσφιλής μέθοδος κυβερνήσεων σε δυσκολία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στο Κανάλι 1 του Πειραιά. «Ποιο πρόσχημα ακριβώς θα χρησιμοποιήσουν και πώς θα επιχειρήσουν να ρίξουν αλλού τις ευθύνες για την προσφυγή στις κάλπες, αυτό θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ίσως και αυτό- το να τη “ρίξει” ένας βουλευτής- να είναι τελικά ένας τρόπος με τον οποίο θα πάνε σε εκλογές», πρόσθεσε υπονοώντας χωρίς όμως να τον αναφέρει τον. κ. Μανώλη, για τον οποίο μάλιστα προέβλεψε ότι η Ν.Δ. δεν σκοπεύει να τον διαγράψει για όσα είπε. «Δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως ευαισθησία σε τέτοια στη Ν.Δ.».

Ο Κώστας Καραμανλής είναι υποχρεωμένος να σταθμίσει μια σειρά από πολύπλοκα πολιτικά στοιχεία πριν καταλήξει στη τελική ημερομηνία των εκλογών. Οι ξαφνικοί αναπάντεχοι παράγοντες ( Χριστοφοράκος, Μανώλης) καθώς και οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Κομισιόν, μαζί με τον δύσκολο προϋπολογισμός του 2010 θα παίξουν το δικό τους καταλυτικό ρόλο στην απόφαση Καραμανλή για πρόωρες εκλογές.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, τρεις ήμερες πριν τη ΔΕΘ, ο Ι. Παπαθανασίου θα συμμετάσχει στην στην άτυπη σύνοδο του Εco/Fin. στις Βρυξέλλες όπου θα πάρει μια πρώτη γεύση από την αντιμετώπιση που θα μας επιφυλάξουν οι εταίροι μας την 26η Οκτωβρίου, οπότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Αλμούνια το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα καταρτιστεί τον Σεπτέμβριο. Εκεί θα κριθεί και η παράταση ενός χρόνου που ζητάει η Ελλάδα στο θέμα του υψηλού ελλείμματος.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αν στις 2 Σεπτεμβρίου, στην άτυπη σύνοδο του Εco/Fin ο Ι. Παπαθανασίου φέρει καλά νέα, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα έχει την ευχέρεια να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών όποτε αυτός θεωρήσει ότι είναι η καλύτερη στιγμή για τη ΝΔ. Σε περίπτωση που τα νέα δεν είναι ευχάριστα, ο εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου του έχει δώσει την ιδέα και αφορμή για άμεσες εκλογές.: «Το να τη “ρίξει” τη Κυβέρνηση ένας βουλευτής και να είναι τελικά ο τρόπος με τον οποίο θα πάνε σε εκλογές».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top