GuidePedia

0

Ο έσχατος και ίσως σημαντικότερος πνεύμονας της Αττικής αποτελεί, πλέον, ανάμνηση και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο να επανέλθει ποτέ στην πρότερη κατάστασή του.
Μετά την καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος της ΒΑ Αττικής και κυρίως της Πεντέλης, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως θα πληγεί καίρια η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στο Λεκανοπέδιο. Προς το χειρότερο φυσικά.
Πρώτη και σημαντικότερη επίπτωση αναμένεται να είναι η περαιτέρω αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που θεωρείται και είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ρίπους για την ανθρώπινη υγεία.
Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστεί συνολικά το μικροκλίμα και οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα, εφόσον ο φυσικός μηχανισμός του δάσους που φιλτράριζε τον εισερχόμενο αέρα στην Αθήνα αποτελεί, πλέον, παρελθόν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή του φυσικού… «κλιματισμού» που συντελέστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα θα επιφέρει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής από εκείνη της Πάρνηθας.....

Οι καμένες εκτάσεις αναμένεται να αποτελέσουν ιδανική… «θερμάστρα» του ανέμου, πριν αυτός φτάσει στις αυλές μας.

Δεδομένος θεωρείται, εξάλλου, ο κίνδυνος πλημμυρών με τον οποίο τίθεται πλέον αντιμέτωπη η ΒΑ Αττική, καθώς, ως γνωστόν, τα… κάρβουνα δε συγκρατούν το νερό, σε αντίθεση με τα παρθένα δάση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η Υπηρεσία κατέγραψε τους οικισμούς στους οποίους έγιναν ζημιές σε κτίσματα και έγινε μια πρώτη εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτή, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 150 σπίτια.

Παράλληλα, αύριο Τρίτη 30 Επιτροπές Μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν τη συστηματική και πλήρη καταγραφή των ζημιών στα κτίσματα των οικισμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Σε λίγες μόλις ώρες, οι φλόγες μετέτρεψαν σε στάχτη έκταση μεγαλύτερη από το μισό της αντίστοιχης που παραδόθηκε στην πύρινη λαίλαπα κατά την τελευταία εικοσαετία στην Αττική.

Δεν είναι ακόμη η στιγμή για αίτια και ευθύνες δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι είναι γνωστή η κριτική που έχει ασκήσει και ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά η φωτιά καίει ακόμη και προέχει να σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι δίνουν τη μάχη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής οικολογική καταστροφική της Αττικής, πύρινα μέτωπα μαίνονται και σε άλλα μέρη, και ελπίδα όλων είναι ότι η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο.

«Δεν είναι ακόμη η στιγμή για αίτια και εύθυνες, είναι γνωστή η κριτική που ασκήσαμε και ασκούμε, γνωρίζετε την κριτική σχετικά με τα παθήματα των πυρκαγιών του 2007 που δεν έχουν γίνει μαθήματα, όμως η φωτιά καίει ακόμη και η συζήτηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανοίξει» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσους όσοι δίνουν τη δύσκολη μάχη αυτές τις ημέρες και το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε αυτό το γνώμωνα. Τόνισε ότι υπήρξε παρουσία του Γ.Παπανδρέου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα και το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αποτίμηση των προβλημάτων και θέματα διαχείρισης της επόμενης ημέρας.

Αφότου σβήσουν οι φωτιές θα μπορέσουμε να μιλήσουμε όχι μόνο τις ευθύνες, αλλά και τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, κατέληξε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top