GuidePedia

0
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αγνόησε την παράδοση και απεύθυνε πολιτική ομιλία στην Κομοτηνή σε ένα κατεξοχήν δικό του ακροατήριο (Πανθρακικό Συνέδριο), την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην ουσία πρόκειται για μία άτυπη έναρξη της πορείας προς τις κάλπες. Η Κομοτηνή είναι τοποθεσία σύμβολο για τα ελληνοτουρκικά. Τα εθνικά ζητήματα θα διαδραματίσουν πιθανότατα «ρόλο άλλοθι» στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το οδοιπορικό του Κώστα Καραμανλή αρχίζει από τη Θράκη με προοπτική να εντάξει και τα Δωδεκάνησα στους ενδιάμεσους σταθμούς. Τα νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ρω, πεδίο πολιτικής δράσης του ΛΑΟΣ λόγω της αλλαγής της τουρκικής τακτικής στο Αιγαίο και της de facto κατάργησης του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ για το Μορατόριουμ στο Αιγαίο. Ως προς τις εντυπώσεις και μόνον... ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει κανένα λόγο να παραχωρήσει το προνόμιο της διαχείρισης του ζητήματος στον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Διπλό μήνυμα σε Σκόπια και Άγκυρα έστειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θέλουμε σχέσεις φιλίας με τους γείτονές μας και δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα εθνικά μας θέματα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι κάνουν λάθος όσοι επενδύουν σε προκλητικές εξάρσεις. Το πρωί επιθεώρησε το μεγάλο οδικό έργο σύνδεσης με την εγνατία οδό και επισκέφτηκε τις νέες εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή. Ακόμα, ενημερώθηκε γιά τα έργα αναστήλωσης του θεάτρου της Μαρώνειας που είναι το βορειότερο αρχαίο θέατρο της χώρας.
"Ξεκάθαρα μηνύματα" προς τις γειτονικές χώρες έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που διεξάγεται στην Κομοτηνή.

"Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο και ανυπόκριτο μήνυμα στους γείτονές μας. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους του γειτονικούς λαούς, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας, όπως κάναμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και όπως πράξαμε πιο πρόσφατα με την Αλβανία σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία", είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"θέλουμε να είναι η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης, μια γειτονιά σταθερότητας, μια γειτονιά ασφάλειας για όλους. Μια γειτονιά ανάπτυξης, μια γειτονιά προόδου για μας αλλά και για τους γείτονες μας. Στην πορεία αυτή απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός. Επαναλαμβάνω με απόλυτη σιγουριά ότι κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος όσοι επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, σε προκλητικές συμπεριφορές, σε ανιστόρητες εμμονές. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω".

Επίσκεψη σε έργα στην Κομοτηνή
Έργα που έχουν μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Το πρώτο έργο που επισκέφθηκε ήταν ο κάθετος οδικός άξονας που συνδέει την Κομοτηνή με τη Νυμφαία και τη Βουλγαρία, για τον οποίο ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος, ο οποίος για χρόνια έμενε στα λόγια και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Σύμφωνα με την ενημέρωση των υπευθύνων, ο αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 23 χλμ, έχει 5 σήραγγες, είναι δύσκολος στην κατασκευή και αναμένεται να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010.
Το δεύτερο έργο ήταν ο οικισμός των εργατικών κατοικιών Ξυλαγανής, για τον οποίο ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα είναι έτοιμος σύντομα, θα φιλοξενήσει 36 οικογένειες και κατασκευάζεται με τις αυστηρότερες οικιστικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Τόνισε επίσης ότι ο οικισμός αυτός είναι προάγγελος για την κατασκευή άλλων τεσσάρων ανάλογων οικισμών στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της ανακατασκευής, οι εργασίες του γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε, για την ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, καίριας σημασίας, γιατί προσφέρει μία ακόμη "αδιάψευστη μαρτυρία για τη συνεχή, τη διαχρονική, τεράστια προσφορά της Θράκης στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό".

Καθ' οδόν από την Κομοτηνή προς τα έργα που επισκέφθηκε ο Κώστας Καραμανλής έγινε δεκτός από τους κατοίκους στα χωρια Ξυλαγανή και Προσκυνητές.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα δημοσίων έργων Γιάννης Μαγκριώτης αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στα δημόσια έργα στην Κομοτηνή, κάνει λόγο για μειωμένη χρηματοδότηση και τονίζει:

"Οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις στις δημόσιες υποδομές είχαν ως αποτέλεσμα να αναστραφεί η πορεία ανάπτυξης της Θράκης της προηγούμενης δεκαετίας. Η αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της Θράκης είναι επιταχυνόμενη, η ανεργία εκρηκτική. Όλα αυτά ο κύριος Πρωθυπουργός ούτε τα είδε, ούτε και ασχολήθηκε με αυτά".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top