GuidePedia

0



Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, γνωστοποίησε σήμερα εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του NATO Φάραχ Νταχλάλα. «Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ αναμένεται να ενημερώσει τους συμμάχους, μέσω βιντεοσύνδεσης, για την κατάσταση στο πεδίο των μαχών και για τις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τις εξοπλιστικές ανάγκες», συμπλήρωσε.

Το Συμβούλιο NATO-Ουκρανίας συστάθηκε πέρυσι, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ της συμμαχίας και του Κιέβου. Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου παρίστανται συνήθως πρεσβευτές από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η εκπρόσωπος του NATO επισημαίνει ενόψει της συνεδρίασης ότι προηγήθηκε «μπαράζ σφοδρών επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον αμάχων και υποδομών της Ουκρανίας».

«Οι σύμμαχοι του NATO έχουν παράσχει ουσιαστική υποστήριξη στην αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν περαιτέρω τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει βοήθεια από τις δυνάμεις Πολεμικής Αεροπορίας των Ευρωπαίων γειτόνων του για να καταστρέψει τα κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν μαζικά τη χώρα του στις αρχές της εβδομάδας.

«Στις διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές, αν η αεροπορία των Ευρωπαίων γειτόνων μας δούλευε μαζί με τα (καταδιωκτικά) F-16 μας και με την αντιαεροπορική άμυνά μας», υποστήριξε απαιτώντας «λύσεις».
Ρωσικές επιθέσεις-ρεκόρ σε 148 περιοχές της Ουκρανίας: «Ακόμα δεν είδαμε τίποτα»

48ωρο πρωτοφανούς έξαρσης στα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα και επιχειρήσεις drones ήταν το προηγούμενο.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως συνολικά 148 διαφορετικές περιοχές της Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν σε μία από τις μαζικότερες επιθέσεις της Μόσχας από το 2022.

Στο στόχαστρο πέραν των εγκαταστάσεων με δυτικά όπλα βρέθηκαν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αλλά και κτίρια όπου στεγάζονταν ξένοι μαχητές.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αποκαλεί «ξένους μισθοφόρους» τους νατοϊκούς στρατιωτικούς που άτυπα βρίσκονται κατά χιλιάδες σε όλη την Ουκρανία και συντονίζουν τις ουκρανικές Ε.Δ. τόσο στα μετόπισθεν όσο και στο μέτωπο.

Υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα μία καταστροφή F-16 μαχητικού, από τα πρώτα που παραδόθηκαν στους Ουκρανούς. Δεν πρόλαβε καν να απογειωθεί και φέρεται να καταστράφηκε στο υπόστεγο που βρισκόταν.

Στην μεγάλης εμβέλεια διήμερη επίθεση χρησιμοποιήθηκαν διαφόρων ειδών πύραυλοι αλλά και πολλά drones-καμικάζι.

Οι Ρώσοι έριξαν μεταξύ άλλων πυραύλους Iskander, Kinzhal, kalibr, Kh-101 και Kh-555.

Την ίδια στιγμή οι μεμονωμένες μάχες στις πεδιάδες του Κουρσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζονται, όπου πάνω από 12.000 Oυκρανοί εισέβαλαν στις 6 Αυγούστου.

Επίσημα το ρωσικό ΥΠΑΜ δίνει στοιχεία για πάνω από 6 χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς και ξένους στρατιωτικούς.

Πολλοί στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και ο ανταποκριτής του OPEN στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, ανέσυραν από τη μνήμη τους την εξής δήλωση που ο Πούτιν είχε κάνει σε ανύποπτο χρόνο για τον πόλεμο:

«Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα».

Ξενοδοχείο γεμάτο “ξένους εκπαιδευτές” χτύπησαν οι Ρώσοι! Ήταν νατοϊκοί;

Μια τοποθεσία οι διέμεναν «ξένοι εκπαιδευτές» των ουκρανικών Ε.Δ. χτυπήθηκε στο Krivoy Rog της Ουκρανίας.

«Οι Ουκρανοί βοήθησαν συνολικά 15 αγγλόφωνα θύματα», δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει διευκρινιστεί.

Οι ουκρανικές σελίδες δημοσιεύουν τα αποτελέσματα ενός χτυπήματος ρωσικού πυραύλου (κάποιοι λένε πως ήταν Iskander).

Το κτίριο του ξενοδοχείου Aurora υπέστη βαρύτατες ζημιές. Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν το χτύπημα και είπαν ότι «τα νέα είναι άσχημα».

Όπως μπορείτε να δείτε στα πλάνα, κυριολεκτικά το μισό κτίριο κατεδαφίστηκε.

Κατά πληροφορίες δεν υπάρχουν «τραυματισμένοι άμαχοι», καθώς το χτύπημα ήταν «χειρουργικό» και εντάσσεται στο μπαράζ βομβαρδισμών της Ρωσίας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στην ουκρανική επικράτεια.

Πολλά ουκρανικά ξενοδοχεία λειτουργούν ως βάση για την προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη ξένων μαχητών και νατοϊκών αξιωματικών:


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top