GuidePedia

0

Το πιο αιματηρό και πιθανόν πιο παρατεταμένο στάδιο του πολέμου θα περιλαμβάνει ισραηλινές επιδρομές στις σήραγγες της Hamas - Τι θα γίνει εκεί;

Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Τάζας κατά τις προσεχείς εβδομάδες η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι απέκτησε πρόσβαση στις σήραγγες της Hamas, επιχειρεί να εξηγήσει ο στρατιωτικής αναλυτής του Al Jazeera, Zoran Kusovac.

Γράφει:
«Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που ξεκίνησε πριν 9 ημέρες αποτέλεσε μια αργή, κυλιόμενη, σταδιακή προέλαση των χερσαίων δυνάμεων κατά μήκος τριών κύριων αξόνων.
Aπό το βορρά, τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες κινήθηκαν προς την πόλη της Γάζας σε δύο συστοιχίες κατά μήκος ενός μετώπου 6 χιλιομέτρων (3,7 μιλίων).
Η πρώτη και ισχυρότερη συστοιχία δυνάμεων κινήθηκε κατευθείαν προς τα κεντρικά τμήματα του αστικού ιστού και έφτασε σε αυτό χωρίς σημαντικά εμπόδια ή απώλειες.
Η δεύτερη συστοιχία δυνάμεων κινήθηκε κατά μήκος των παραλιών της Μεσογείου.

Αν και φαίνεται να έχει προχωρήσει νοτιότερα από τις μονάδες που πιέζουν κατά της πόλης, φαίνεται ότι αυτή η δύναμη δεν έχει ακόμη αποκόψει εντελώς την πρόσβαση της Πόλης της Γάζας στη θάλασσα.
Η τρίτη συστοιχία δυνάμεων προχώρησε από τα ανατολικά, σε σχετικά εύκολο έδαφος που αποτελείται από έρημο και καλλιεργήσιμα εδάφη, με μερικά μικροσκοπικά χωριουδάκια ακατάλληλα για αποφασιστική άμυνα.
Έφτασε στη θάλασσα, κόβοντας το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, με την πόλη της Γάζας, από το νότο, όπως είχα προβλέψει πριν από τρεις εβδομάδες.
Η διαπίστωση του τι ακριβώς έχει συμβεί στο έδαφος δεν είναι εύκολη, αλλά οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές καθώς και από πηγές αμάχων φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι πρώτες γραμμές έχουν μετακινηθεί.

Δύσκολο να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος - Ότι λένε οι εμπλεκόμενοι περιέχουν προπαγάνδα και ψέματα

Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πώς διεξάγονται οι επίγειες μάχες και πώς αποδίδουν οι δύο πλευρές.
Υπάρχουν λίγες αξιόπιστες πληροφορίες και πολλές μη επαληθευμένες ή μη επαληθεύσιμες αξιώσεις.
Υπάρχουν πολύ λίγοι παρατηρητές στο έδαφος κι όσοι υπάρχουν είναι αμφίβολο αν έχουν ικανότητα να αναγνωρίζουν τις λεπτομέρειες στις τακτικές και τις επιχειρήσεις των δύο πλευρών ή την ακεραιότητα και την αμεροληψία να δώσουν σωστές πληροφορίες.
Και ο κανόνας είναι ότι οι στρατιωτικοί αναλυτές σε καιρό πολέμου πρέπει να βασίζονται στη δική τους εμπειρία και δυνατότητα να διακρίνουν τι πραγματικά συμβαίνει ανάμεσα στις γραμμές των αντίστοιχων ανακοινώσεων των μέσων ενημέρωσης και των επίσημων ανακοινώσεων.
Αυτά σχεδόν αναπόφευκτα περιέχουν γεγονότα ανάμεικτα με προπαγάνδα και ψέματα, που σκοπεύουν να παραπλανήσουν τους παρατηρητές ή να συσκοτίσουν δυσάρεστα ζητήματα.

Παραπλανητικές και εσφαλμένες μαρτυρίες

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι οι απλοί πολίτες και όχι οι εκπαιδευμένοι δημοσιογράφοι είναι πρώτοι στη σκηνή οποιουδήποτε σημαντικού γεγονότος.
Αν και είναι γεγονός ότι οφείλουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν άμαχοι με κινητά τηλέφωνα και δυνατότητα πολυμέσων, το ότι έχουμε περισσότερο υλικό από εμπόλεμες ζώνες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο αν θα αποδεχόμαστε ως πραγματικά ή όχι αυτά που υποτίθεται ότι δείχνουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες.
Ο αριθμός των παραπλανητικών και εσφαλμένων ισχυρισμών, που πολλοί διατυπώθηκαν με ειλικρίνεια και καλή πίστη, έχει πολλαπλασιαστεί, όπως και ο όγκος των εσκεμμένων ψευδών ειδήσεων που υποτίθεται ότι προέρχονται από μάρτυρες.
Ένας δημοσιογράφος ή ένας αναλυτής πρέπει να κρίνει την αληθοφάνεια των ισχυρισμών που διατυπώνονται.

Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο αστικός πόλεμος στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς από αέρος, ο αστικός πόλεμος στη Γάζα φαίνεται να μην έχει ξεκινήσει σοβαρά.
Δεν υπάρχουν ακόμη μάχες από σπίτι σε σπίτι και κάτω στα τούνελ.
Από τα βίντεο που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές περιορίζουν την εμπλοκή τους σε μικρές ομάδες ανιχνευτών και πολύ σύντομες επιθέσεις.
Οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν επιλέξει μια πιο αργή προσέγγιση, μεταφέροντας στη Γάζα σημαντικό αριθμό στρατιωτών προς αποβίβαση.
Αντί να μένει στην ασφάλεια των βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, το πεζικό όμως πρέπει κάποια στιγμή να αποβιβαστεί, να απλωθεί και να ακολουθήσει τα άρματα μάχης με τα πόδια.
Οι άνδρες έτσι θα πάρουν μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή.

Τι δείχνουν τα βίντεο απο τις ενέδρες της Hamas

Η αναγκαιότητα να κατέβουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες από τα τεθωρακισμένα επιβεβαιώνεται από ένα παλαιστινιακό βίντεο που δείχνει μια τολμηρή ενέδρα της Hamas κατά την οποία καταστράφηκε ένα Merkava τελευταίας γενιάς.
Ένας μαχητής της Hamas τρέχει προς το τανκ από το πλάι, ένα τυφλό σημείο για το πλήρωμα, και τοποθετεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό.
Στη συνέχεια, ένας άλλος μαχητής πυροδοτεί τον εκρηκτικό μηχανισμό από απόσταση με ένα αντιαρματικό βλήμα, προκαλώντας μια έκρηξη πολύ ισχυρότερη από αυτή ενός μόνο όπλου.
Η Hamas έχει ανακοινώσει ότι κατέστρεψε τρία Merkavas, αλλά οι λεπτομέρειες για τις άλλες περιπτώσεις δεν είναι γνωστές.
Αν και το βίντεο δεν το δείχνει, το συγκεκριμένο αιφνιδιαστικό χτύπημα σε βάρος των ισραηλινών Merkava θα μπορούσε να είχε γίνει χρησιμοποιώντας μία από τις σήραγγες που έχει φτιάξει η Hamas για να πλησιάσει την ισραηλινή θέση.
Αν ναι, θα ήταν ένα παράδειγμα του πόσο επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν οι μαχητές της Hamas.

Ο πόλεμος στης σήραγγες

Ένα από τα πρώτα βίντεο του ισραηλινού στρατού από την αστική περιοχή της Πόλης της Γάζας απεικονίζει στρατιώτες να επιθεωρούν ένα φρεάτιο και το άνοιγμα μιας κάθετης εισόδου σε μια από αυτές τις σήραγγες.
Οι εισβολείς έχουν πιθανώς εντοπίσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες σημεία πρόσβασης στο δίκτυο της σήραγγας.
Η είσοδος του ισραηλινού στρατού μέσα στις σήραγγες προκειμένου να εντοπίσει μαχητές της Hamas, να προσπαθήσεi να απελευθερώσει τουλάχιστον μερικούς ομήρους και τελικά να καταστρέψεi τις σήραγγες, πιθανότατα θα αποτελέσει το επόμενο, πιο αιματηρό και παρατεταμένο στάδιο του πολέμου.
Αλλά εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν όλο και περισσότερο να γίνει μια «σημαντική παύση» στις μάχες για να δοθεί μια ευκαιρία στις συνομιλίες απελευθέρωσης ομήρων, ο πόλεμος μπορεί να αργήσει ακόμη να εισέλθει σε αυτό το στάδιο», καταλήγει ο Zoran Kusovac.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top