GuidePedia

0

Ο έμπειρος Γερμανός πολιτικός ανησυχεί για την τύχη του μονοπολικού κόσμου και υπενθυμίζει πως ιστορικά οι αλλαγές στην Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων συνοδεύτηκαν από βίαιους πολέμους

Βαρυσήμαντη παρέμβαση από έμπειρο Γερμανό πολιτικό, που είναι ένθερμος ευρωατλαντιστής αλλά με βαθιά γνώση του Μεσανατολικού.
Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός για τον ρόλο που διαδράματισε στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999.
O Fischer κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αλλαγή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθότι τάσσεται κατά του πολυπολικού κόσμου, ενώ εκτιμά πώς βρισκόμαστε σε μία ιστορική συγκυρία ολόιδια με εκείνη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το 1914.
«Είναι ακριβώς όπως το 1914 υπάρχει μία αλυσίδα συγκρούσεων με διακύβευμα την παγκόσμια κυριαρχία» σημειώνει σε συνέντευξή του στην Corriere Della Serra
«Χρειάζονται τιτάνιες προσπάθειες για να διασωθεί η παρούσα Τάξη Πραγμάτων.
Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει στρατιωτικά για να αποκαταστήσει τις αποτρεπτικές του ικανότητες.

Είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς το 1914, όταν τα γεγονότα έλαβαν μια ανεξέλεγκτη δυναμική και επιτάχυναν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Joschka Fischer, ζυγίζοντας τις λέξεις του μία προς μία.

Εντυπωσιακός παραλληλισμός Γάζας - Ουκρανίας

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δεν κρύβει μεγάλη ανησυχία και απαισιοδοξία μπροστά στην κρίση της Γάζας, που «σπρώχνει ολόκληρη την περιοχή στο χείλος μιας γενικευμένης σύγκρουσης».
Ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο Vladimir Putin εναντίον της Ουκρανίας ξεκίνησε τo domino, το οποίο «θέτει σε κρίση την Pax Americana που άρχισε μετά το 1945.
Πυροδοτεί μία «νέα γεωπολιτική πόλωση στην οποία κανείς δεν θα πάρει το πλεονέκτημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει «ένας εντυπωσιακός παραλληλισμός» μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και εκείνου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα.
«Και οι δύο έχουν στον πυρήνα τους έναν υπαρξιακό αγώνα για την επιβίωση ενός κράτους», επισημαίνει.

Ο αποφασιστικός ρόλος του Ιράν

Ο Fischer είναι πεπεισμένος ότι το Ιράν έπαιξε αποφασιστικό και υποστηρικτικό ρόλο στη βάναυση επίθεση της Hamas και ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει στρατιωτικά, να αποκαταστήσει την αποτρεπτική του ικανότητα», παρά το γεγονός ότι αυτό στοίχισε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ζωών.
Εντείνεται το μίσος μεταξύ των δύο πλευρών και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος, όλων όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παρατηρεί ο Γερμανός πολιτικός.
Η Ουκρανία και η Γάζα επιβεβαιώνουν ότι γινόμαστε μάρτυρες της εμφάνισης μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης, όπου η Δύση ευθυγραμμίζεται με το Κίεβο και το Τελ Αβίβ, ενώ δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία καθώς και σχεδόν ολόκληρος ο αποκαλούμενος Παγκόσμιος Νότος βρίσκονται στο απέναντι μέτωπο.
«Είναι μια δυναμική που η Δύση απλά δεν έχει την πολυτέλεια να αποδεχθεί», προειδοποιεί με κυνισμό ο Fischer, σύμφωνα με τον οποίο «θα χρειαστεί να καταβληθούν τιτάνιες διπλωματικές προσπάθειες για να την σταματήσει».
Προσπάθειες στις οποίες θα χρειαστεί να ληφθεί υπόψη το αίτημα για «μια θέση στο τραπέζι» που προέρχεται από τον Παγκόσμιο Νότο.

Πολεμικές εστίες σε όλο τον κόσμο

Οι συγκρούσεις σε Γάζα και Ουκρανία δεν είναι οι μόνες, τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα εστίες πολέμου σιγοβράζουν στον Καύκασο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, στα Βαλκάνια μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, στην Αφρική στο Sahel όπου μια σειρά από στρατιωτικά πραξικοπήματα και η στρατηγική αποχώρηση της Γαλλίας έχουν βυθίσει την περιοχή σε χάος, σημειώνει.
Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός, υποστηρίζει ο Fischer, είναι «ο αυξανόμενος κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στη Θάλασσα της Κίνας και στα στενά της Ταϊβάν, στην οποία θα καταλήξουν να εμπλακούν άμεσα δύο υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα».

Με βία και αίμα η ανατροπή της Pax Americana

Και εδώ, ο Fischer καταφεύγει στην ιστορία: «Οι προσπάθειες αλλαγής της ισορροπίας παγκόσμιας ισχύος και επιβολής μιας νέας Διεθνούς Τάξης δεν έγιναν ποτέ χωρίς βία.
Αυτό κάνει τον τόνο των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ τους πιο επιθετικό και ακόμη πιο ανησυχητικό».
«Οι χώρες που αμφισβητούν την Pax Americana θέλουν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες της.
Η βούληση της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσει το status quo έχει μειωθεί σημαντικά.
Η φιλοδοξία κυριαρχεί της λογικής, η οποία γίνεται για άλλη μια φορά όμηρος των εθνικιστικών και θρησκευτικών παθών», ισχυρίζεται εμφανώς ανήσυχος για την τύχη του μονοπολικού κόσμου, ο πρώην υπουργός.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο «ένα απομεινάρι ενός κόσμου χωρίς τάξη», καταλήγει.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top