GuidePedia

0


Τσιλιόπουλος Ευθύμιος

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν ήταν απλώς ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Group, και δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που οργάνωσε μια ένοπλη εξέγερση που βάδισε εναντίον της Μόσχας. Ο μακαρίτης Πριγκόζιν ήταν επίσης δισεκατομμυριούχος που είχε διάφορες επιχειρήσεις, γεγονός που τόνισε ο Πούτιν την Τρίτη, 27 Ιουνίου, όταν σε μια ομάδα αξιωματικών αναφέρθηκε στα τεράστια κέρδη του Πριγκόζιν από κρατικές συμβάσεις τροφοδοσίας.

Ο Πριγκόζιν δεν διαφήμιζε πάντα ότι ηγείτο της Wagner. Στην πραγματικότητα, αρνήθηκε οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη σ’ αυτή μέχρι που έγινε η πιο ορατή μισθοφορική δύναμη της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το The Bell, η αρχική ιδέα για την οργάνωση ανήκει σε υψηλόβαθμους του Υπουργείου Άμυνας. Πιστεύεται ότι η Wagner ανδρώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, πολεμώντας μαζί με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο Ντονμπάς. Αργότερα, οι μισθοφόροι φέρεται να δολοφόνησαν διοικητές σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, όταν αρνήθηκαν να ευθυγραμμιστούν με την εξουσία της Μόσχας. Στη συνέχεια, μαχητές της Wagner απεστάλησαν για επιχειρήσεις στη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τον Νοέμβριο του 2022, όταν αποκαλύφθηκε ότι ιδιοκτήτης της Wagner ήταν ο Πριγκόζιν, άνοιξε το “PMC Wagner Center” στην Αγία Πετρούπολη, σε ένα 23όροφο κτίριο στην οδό Zolnaya. Με προφανείς φιλοδοξίες να γίνει μια εκτεταμένη “θερμοκοιτίδα” υπέρ της εισβολής, το κέντρο ανακοίνωσε σχέδια να διαθέσει χώρο γραφείων χωρίς κόστος σε δημιουργούς, σχεδιαστές και ειδικούς πληροφορικής που ήθελαν να αγωνιστούν για τη Ρωσία.PMC Wagner Center

Τους επόμενους έξι μήνες, το κέντρο υποδέχθηκε δεκάδες νέους, συμπεριλαμβανομένων των “z-bloggers”, μιας σχολής αεροπορίας με drones, του κινήματος “Cyberfront-Z”, που συντόνιζε τη σύνταξη σχολίων υπέρ του πολέμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ομάδα διοργάνωσε master classes στη στρατιωτική εκπαίδευση για ορφανά και προβληματικούς εφήβους, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτές, που είχαν δεσμούς με ακραίες ομάδες, σύμφωνα με το “The Insider”.

Μια μέρα επιδρομών

Στις 24 Ιουνίου 2023, καθώς η ένοπλη συνοδεία του Πριγκόζιν οδηγούσε προς Μόσχα, πολλές αστυνομικές ομάδες εισέβαλαν στο κέντρο PMC Wagner στην Αγία Πετρούπολη. Κρατικοί ερευνητές και αξιωματικοί της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Εσωτερικών ερεύνησαν το κέντρο και κατέσχεσαν εξοπλισμό γραφείου. Όμως, κανένας κάτοικος του κτιρίου δεν διέκοψε δημοσίως τους δεσμούς του με το PMC Wagner Center, αν και η λέσχη νέων Wagnerenok άλλαξε από τότε το όνομά της. Οι ένοικοι πίστευαν ότι το PMC Wagner Center εξακολουθούσε να είναι απολύτως νόμιμο και μπορούσε νομίμως να διατηρεί τους δεσμούς του με τον Πριγκόζιν και τις δραστηριότητές του.

Τον Απρίλιο του 2023, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε το άνοιγμα των κέντρων στρατολόγησης της Wagner στην Αγία Πετρούπολη που θα στεγάζονταν σε ένα πεδίο σκοποβολής και τέσσερις λέσχες πολεμικών τεχνών. Καθώς η οργάνωση δεν είχε κηρυχτεί παράνομη τα κέντρα αυτά συνέχισαν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Ο πλέον μακαρίτης Πριγκόζιν με καταγωγή από την Αγία Πετρούπολη, είχε βαθείς δεσμούς με την περιοχή. Προτού γίνει ο ηγέτης των μισθοφόρων που κατέλαβαν το Μπαχμούτ, είχε αποκτήσει φήμη στο εξωτερικό για τους δεσμούς του με τη λεγόμενη Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου, πιο γνωστή σαν το “εργοστάσιο τρολ” της Ρωσίας. Αυτή η ομάδα ήταν υπεύθυνη για την διαδικτυακή παρέμβαση στην πολιτική των ΗΠΑ που οδήγησε στις πρώτες κυρώσεις της Δύσης κατά του Πριγκόζιν.

Το 2019, το “εργοστάσιο τρολ” επεκτάθηκε με το Patriot Media Group, μια οργάνωση-ομπρέλα για δεκάδες ιστότοπους με ονόματα όπως “Economics Today”, “Politics Today” και ούτω καθεξής. Με το πέρασμα των χρόνων, η Patriot απέκτησε φιλικούς δεσμούς με εκατοντάδες μικρά περιφερειακά μέσα. Ο Πριγκόζιν ήταν επικεφαλής του Patriot Media Group μέχρι τα τέλη Μαΐου 2023, όταν εστίασε στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φυσικά, το “εργοστάσιο τρολ” προώθησε και αφηγήσεις υπέρ της εισβολής. Τον Μάρτιο του 2022 –όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πριγκόζιν– βοήθησε στην ίδρυση του καναλιού Cyberfront-Z Telegram, που ήταν αφιερωμένο σε επιθέσεις όσων γνωστών καλλιτεχνών επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία και απαιτούσαν την ακύρωση των παραστάσεων τους στη Ρωσία. Το εν λόγω κανάλι κατέκλυζε το διαδίκτυο με σχόλια υπέρ της εισβολής. Οι δημοσιογράφοι της Fontanka συνδέουν τους ιδιοκτήτες του καναλιού με νομικά πρόσωπα που συνδέονται με τον μακαρίτη Πριγκόζιν.
Ο μακαρίτης Πριγκόζιν

Μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε το περασμένο φθινόπωρο διαπίστωσε ότι περίπου 400 εταιρείες αποτελούσαν ολόκληρο το “εργοστάσιο τρολ” του Πριγκόζιν. Αυτές οι ομάδες έχουν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια σε χρηματοδότηση για να πλημμυρίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχόλια, να αγοράσουν προσφορές σε δημοφιλή κανάλια ειδήσεων και blogger, ακόμη και να φυτέψουν ψευδείς αναφορές σε παραδοσιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως η εφημερίδα Kommersant.

Η κόντρα του Πριγκόζιν με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπεγκλόφ πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, παρότι οξύνθηκε το 2021, όταν η θέση του Πριγκόζιν στην περιοχή άρχισε να αδυνατίζει, σύμφωνα με τον ιστότοπο Bumaga. Λίγο αργότερα, η εκστρατεία του συστήματος Πριγκόζιν του είχε κλιμακωθεί από απλή κριτική στον κυβερνήτη Μπεγκλόφ για την αναποτελεσματικότητα στον καθαρισμό του χιονιού και της συλλογής σκουπιδιών, σε απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρα, σε νομικές προσφυγές, ακόμα και σε κατηγορίες για προδοσία.

Ο Πριγκόζιν δεν παραδεχόταν πως ήλεγχε το “εργοστάσιο τρολ”. Το παραδέχθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι η ομάδα ήταν απαραίτητη για την «υπεράσπιση του χώρου πληροφοριών της Ρωσίας από την αντιπαθητική, επιθετική προπαγάνδα των αντιρωσικών μηνυμάτων από τη Δύση». Στις 24 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης του Πριγκόζιν, οι αρχές μπλόκαρε τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συγκροτούν το Patriot Media Group με αιτιολογία ότι «υποκινούσαν συμμετοχή σε ένοπλη εξέγερση». Την ίδια μέρα, οι αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία αρκετών τέτοιων ιστότοπων.

Ο ιστότοπος Bumaga ανέφερε ότι οι εν λόγω ιστότοποι εξακολουθούσαν να είναι μπλοκαρισμένοι, αλλά το μεγαλύτερο μέσο του Πριγκόζιν, το RIA FAN, είχε ήδη εφεδρικό ιστότοπο σε λειτουργία. Αποδεικνύεται ότι είχε προβλέψει την απαγόρευση των αρχών τουλάχιστον έναν μήνα πριν και είχε κατοχυρώσει τον τίτλο riafan.org στις 18 Μαΐου 2023.

Εκεί που βγαίνει το χρήμα

Υπάρχουν έξι εταιρείες στο όνομα του Πριγκόζιν που δεν έχουν διαλυθεί. Τρεις από αυτές τις ήταν διαφορετικές νομικές οντότητες από την εταιρεία τροφοδοσίας Concord. Ο Πριγκόζιν ήταν επίσης διευθυντής της εταιρείας ακινήτων που διαχειρίζεται νόμιμα το PMC Wagner Center και κατείχε το 49% μιας επιχείρησης διανομής ταινιών. Επιπλέον, κατείχε το 80% μιας άλλης εταιρείας μίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων.

Ο ιστότοπος Verstka Media συνέδεσε τον μακαρίτη Πριγκόζιν και με αρκετές επιχειρήσεις που τυπικά δεν συνδέονται μαζί του και οι οποίες δήλωσαν κέρδη-ρεκόρ το 2022. Η Russockapital, η οποία προμηθεύει τρόφιμα σε σχολεία και νοσοκομεία στη Μόσχα, είχε περισσότερα από 150 κρατικά συμβόλαια και κέρδισε 760 εκατομμύρια ρούβλια (8,9 εκατομμύρια δολάρια). Οι αναφορές της MBK Media συνδέουν τον μακαρίτη Πριγκόζιν και με μια εταιρεία ονόματι “Βερόνα”, η οποία είχε κέρδη 750 εκατομμύρια ρούβλια (8,8 εκατομμύρια δολάρια) από συμβόλαια για σχολική εστίαση στη Μόσχα. Η Concord είχε κερδίσει μια σύμβαση για την προμήθεια τροφίμων σε 14 σχολεία της πόλης το 2011, αλλά αυτό το συμβόλαιο έληξε το 2012 και από τότε η εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορές.

Το 2021, η εταιρεία Megaline, με την οποία είχε ανεπίσημους δεσμούς ο μακαρίτης Πριγκόζιν, υπέγραψε συμφωνία με τη δημοτική επιτροπή επενδύσεων για τη δημιουργία ενός ναυτιλιακού βιομηχανικού συγκροτήματος. Ο Πριγκόζιν ισχυριζόταν ότι σκόπευε να επενδύσει έως και 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στην υποδομή της Αγίας Πετρούπολης. Η Verstka Media έγραψε ότι ο Πριγκόζιν είχε γραφεία στο Trezzini Palace Hotel στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο αποκαλούσε “δικό του ξενοδοχείο”. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, οι αρχές έκαναν έφοδο και σε αυτό το ακίνητο, όπου κατασχέθηκαν 4 δισ. ρούβλια (46,8 εκατ. δολάρια) σε μετρητά, κουτιά με όπλα και ναρκωτικά. Ο Πριγκόζιν είχε πει τότε ότι τα χρήματα προορίζονταν για στρατιώτες της Wagner.

Στο παρελθόν, είχε ισχυριστεί ότι θα ήθελε να ξαναχτίσει το ξενοδοχείο, επεκτείνοντάς το σε παρακείμενες οικόπεδα που είχε αποκτήσει, αλλά το έργο θα έπρεπε να περιμένει μέχρι να υπάρξει νέος κυβερνήτης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, καμία από τις επενδύσεις του στην Αγία Πετρούπολη δεν προχωρούσε μέχρι το θάνατο του. Το τεράστιο ναυτιλιακό βιομηχανικό συγκρότημα φέρεται να δόθηκε σε άλλον επενδυτή και ο Πριγκόζιν κατηγορούσε ανοιχτά τον κυβερνήτη Μπεγλόφ ότι σαμποτάρει τα άλλα του έργα.
Οικογένεια και πλούτος

Υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία που είναι καταχωρημένα στα ονόματα της συζύγου του Πριγκόζιν και των δύο παιδιών τους. Η οικογένεια κατέχει ακίνητο σε μια περιφραγμένη κοινότητα έξω από την Αγία Πετρούπολη στη λίμνη Lakhta. Τα αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία Concord διαχειρίστηκε την κατασκευή των 49 βιλών της κοινότητας, μερικές από τις οποίες ανήκουν στον μακαρίτη Πριγκόζιν, τη σύζυγό του Λιούμποφ, τον γιο τους Πάβελ και την κόρη τους Πολίνα. Συνολικά, αυτή η ακίνητη περιουσία έχει άθροισμα περίπου 17.000 τετραγωνικών.
Ο μακαρίτης Πριγκόζιν με τον Πάβελ και την Πολίνα σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές

Η άλλη κόρη του Πριγκόζιν, Βερόνικα, είναι ιδρυτής ενός ξενοδοχείου κοντά στο θέατρο Mariinsky, ενώ ο Πάβελ Πριγκόζιν ίδρυσε ένα επιχειρηματικό κέντρο που βρίσκεται στο Sinopskaya Embankment. Η οικογένεια έχει και άλλα ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη. Ορισμένα έχουν παλιά ιστορία, όπως ένα εστιατόριο που ξεκίνησε το 1996, όταν ο Πριγκόζιν συνήθιζε να περιποιείται εκεί τις πολιτικές ελίτ της πόλης. Επίσης του ανήκε μια αλυσίδα εστίασης στο University Embankment όπου σε βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του 2023 σκοτώθηκε ο πολεμικός σχολιαστής Βλάντλεν Τατάρσκι. Μετά από αυτή τη θανατηφόρα επίθεση, ο Πριγκόζιν είπε ότι είχε μεταβιβάσει τον έλεγχο του καφέ στο κίνημα Cyberfront-Z το οποίο είναι υπέρ της εισβολής στην Ουκρανία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top