GuidePedia

0


Όταν ξεκινούσε η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, κυριαρχούσε η ελπίδα ότι δεν θα κλιμακωθεί και θα αποφευχθεί ο πόλεμος. Πλέον όμως, όχι μόνο στρατιωτικά πλήγματα έχουν ξεκινήσει, αλλά αποδεικνύεται από τα πρώτα δεδομένα των στρατιωτικών επιχειρήσεων ότι ο φόβος προέλασης στην περιοχή της Αζοφικής για προστασία της Ουκρανίας, ωχριά μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο κατάληψης του συνόλου του ουκρανικού εδάφους…

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για καταστροφή του δικτύου αεράμυνας της Ουκρανίας και των όποιων ναυτικών μονάδων διέθετε η χώρα. Η επικράτηση των ρωσικών δυνάμεων είναι πλήρης, χωρίς καν να έχει πραγματοποιηθεί εισβολή μεγάλης κλίμακας. Όλα δείχνουν όμως ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε επιχείρηση με στόχο ίσως και ολόκληρη την Ουκρανία… Σειρήνες έχουν ακουστεί και στο Λβιβ όπου έχουν μεταφερθεί οι ξένες διπλωματικές αποστολές.

Φαίνεται πως από τις δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας και τις στρατιωτικές κινήσεις στο έδαφος, ο αντικειμενικός σκοπός έχει αλλάξει. Γίνεται λόγος για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση. Υπάρχει άλλος τρόπος να επιτευχθεί αυτό πλην μιας επιχείρησης με στόχο την κατάληψη του συνόλου της Ουκρανίας; Τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει και ιδιαίτερη αντίσταση;

Η αδυναμία προώθησης διπλωματικής λύσης με έμφαση την ευρεία αυτονομία των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, σε συνδυασμό με το ψυχροπολεμικό κλίμα και τη μη δέσμευση στρατιωτικών δυνάμεων για να υπερασπίσουν την Ουκρανία έχουν παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα μπορούσε άραγε το ΝΑΤΟ να επιχειρήσει συμβολική ενίσχυση της Ουκρανίας με δυνάμεις όχι πολύ ισχυρές, αλλά τέτοιες που θα λειτουργούσαν ως «πυροκροτητής» (trigger) να αποτρέψει; Πιθανότατα όχι. Αυτό έκαναν στις ΝΑΤΟϊκές χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία. Εκεί είναι όμως άλλα τα δεδομένα.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σαρωτικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική αεράμυνα, τόσο στα αντιαεροπορικά συστήματα όσο και στα μαχητικά αεροσκάφη. Ρωσικά μέσα υποστηρίζουν ότι έχει δεχθεί σαρωτικά πλήγματα η αμυντική δυνατότητα των Ουκρανών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά του διεθνούς αεροδρομίου του Κιέβου. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι την εμφάνισή τους θα κάνουν και δυνάμεις – πέμπτη φάλαγγα των Ρώσων, προερχόμενη από το εσωτερικό των Ρώσων της Ουκρανίας.

Πλήγματα έχουν δεχθεί η 92η Ταξιαρχία των Ουκρανών στο Χάρκοβο και οι αποθήκες οπλισμού τους στην Οδησσό. Έχουν πληγεί στρατιωτικοί στόχοι και στην Μαριούπολη. Έχει πληγεί σαρωτικά η 25η και 92η Ταξιαρχία των Ουκρανών στο Ντνιπροπετρόφσκ. Παράλληλα, δυνάμεις πυροβολικού στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας πλήττουν σφοδρά στρατιωτικούς στόχους. Πληροφορίες αναφέρουν διείσδυση ρωσικών δυνάμεων και από την περιοχή της Λευκορωσίας (βλ. βίντεο που ακολουθεί).

Στο μεταξύ έχουν πραγματοποιηθεί και ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας. Τηλεγράφημα που έχει κυκλοφορήσει, υποστηρίζει ότι όλα τα πολεμικά πλοία των Ουκρανών έχουν βυθιστεί και στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις πεζοναυτών.

Τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει τα ακόλουθα: Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top