GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
"Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική στο θέμα των F-16, η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής που βρίσκεται", είπε επίσης ο Ακάρ

Σε κρίσιμη δήλωση αναφορικά με τη χρήση των S-400 από την Τουρκία προέβη ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Τουρκικής Βουλής (Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας) για τον προϋπολογισμό του 2022 του Υπουργείου του , λέγοντας:

«Όπως είναι γνωστό παρά τις πολλές προσπάθειές μας να καλύψουμε την ανάγκη της αεράμυνας της χώρας μας με αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας και ύψους, δεν κατέστη δυνατή η προμήθεια αυτών των συστημάτων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό, το σύστημα S-400 δεν λήφθηκε ως επιλογή, αλλά ως ανάγκη. Σε περίπτωση ανάγκης, όλες οι προετοιμασίες μας για την η χρήση αυτού του συστήματος συνεχίζονται όπως έχει προγραμματιστεί».

Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του διανύει μια ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι κίνδυνοι, οι απειλές και οι κίνδυνοι σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, το περιβάλλον ασφαλείας αναδιαμορφώνεται και η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει συνεχώς.

«Φυσικά, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του Υπουργείου μας αυξάνονται αυτή την περίοδο που ασκούμε τις πιο ολοκληρωμένες και εντατικές δραστηριότητες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας, υπό την ηγεσία του Αξιότιμου Προέδρου μας, σε ενότητα διοίκησης με το Γενικό Επιτελείο και το Γενικό Επιτελείο. τις Διοικήσεις Δυνάμεων».

Ο Ακάρ είπε επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν την τρομοκρατία στο εσωτερικό και διασυνοριακά για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας του και για την προστασία των δικαιωμάτων, και συμφερόντων στη γαλάζια πατρίδα και στους ουρανούς με αποφασιστικότητα

Σε μια εποχή που η τρομοκρατία και η παράτυπη μετανάστευση απειλούν χώρες και ιδιαίτερα την Τουρκία, η φύλαξη των συνόρων είναι τιμή για τους στρατιώτες μας

Τονίζοντας ότι η Τουρκία προστατεύει τα σύνορά της ο Ακάρ είπε:

«Τα σύνορά μας προστατεύονται με τα πιο έντονα και αποτελεσματικά μέτρα στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, από την 1η Ιανουαρίου, 283016 μετανάστες εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορά μας 2.949 τετραγωνικών χιλιομέτρων και παραδόθηκαν στις αρχές επιβολής του νόμου 99.318 παράτυποι μετανάστες και 450 τρομοκράτες Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των στρατιωτών μας που υπηρέτησαν στα σύνορά μας με υψηλό ηθικό και κίνητρο, με το να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο όταν χρειάζεται, είναι πάρα πολύ ψηλά στην εκτίμηση μας».

Υπενθυμίζοντας ότι με τις επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελιάς, Πηγή Ειρήνης και Ασπίδα της Άνοιξης που ξεκίνησαν ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο διάδρομος της τρομοκρατίας αποκλείστηκε και κατακερματίστηκε και η ασφάλεια των συνόρων διασφαλίστηκε, ο Ακάρ είπε ότι μετά από αυτές τις επιχειρήσεις , πάρα πολύ Σύριοι επέστρεψαν στα σπίτια και τα εδάφη τους εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Δηλώνοντας ότι οι Τούρκοι του Αζερμπαϊτζάν έβαλαν τέλος στην 30χρονη κατοχή με την Επιχείρηση One Homeland, η οποία διήρκεσε 44 ημέρες και ολοκληρώθηκε με νίκη, ο Akar είπε:

«Το προσωπικό των Ρωσικών και Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεργάζονται στο Κοινό Κέντρο που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του της υπογραφείσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και επιδιώκουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και σταθερότητα .Επί του παρόντος, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν υποστήριξη στον εκσυγχρονισμό, και τις δραστηριότητες εκπαίδευσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, με τον οποίο είμαστε μαζί στη λύπη και τη χαρά, με την έννοια του «δύο κράτη, ένα έθνος».

Σημειώνοντας ότι το έργο για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, το οποίο είναι σημαντικό για τη σταθερότητα του αφγανικού λαού και της περιοχής, συνεχίζεται σε συντονισμό με το Κατάρ, είπε ο Ακάρ, ότι υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν τα οποία όμως ξεπερνιούνται

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας:

«Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, οι οποίες παραβιάζουν ακόμη και τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, απαντώνται στο τραπέζι και στο πεδίο εντός των ορίων της αμοιβαιότητας.

Aνταποκρινόμαστε στα μεταξύ μας προβλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινά θέλουμε να επιλυθεί με διάλογο.

Από την άλλη, καλούμε την ελληνική αντιπροσωπεία, την οποία καλέσαμε για την 4η συνάντηση στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στην Άγκυρα.

Εμείς επιθυμούμε ο Ελληνικός λαός, να ζήσει με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Τονίζοντας ότι δύο ισότιμα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο έχουν γίνει πλέον η μόνη λύση για το Κυπριακό, ο Ακάρ είπε:

"Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Σύμφωνα με τις συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα όπως κάναμε και στο παρελθόν . Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα τόσο των δικών μας όσο και των Κυπρίων αδελφών μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο».

Ακολούθως επεσήμανε ότι η πρόσληψη προσωπικού και σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές πραγματοποιείται με διαφανή και ελεγχόμενο τρόπο, ανοιχτή σε διοικητική και δικαστική επιθεώρηση, σε συντονισμό με την İŞKUR, την OSYM και τους σχετικούς δημόσιους φορείς, σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τη σχετική νομοθεσία,

Αναφερόμενος στα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας και του εκσυγχρονισμού, ο Ακάρ είπε:

«Θυμόμαστε το εμπάργκο στο οποίο είχαμε εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο όπως και τα πλοία που δεν παραδόθηκαν στη χώρα μας, παρόλο που τα πληρώσαμε ."

Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση και η προσέγγιση που έγινε στο παρελθόν συνεχίστηκε με διαφορετικές μορφές και διαστάσεις, ο Ακάρ είπε:

«Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μας έχει δείξει ξεκάθαρα, ότι η ανάπτυξη της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κράτους μας και την ασφάλεια του ευγενούς μας έθνους. Για το λόγο αυτό και για να εξασφαλίζουμετα οπλικά συστήματα που χρειάζονται οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, εργαζόμαστε εντατικά με δημόσιους φορείς και οργανισμούς, ιδρύματα, ιδιωτικό τομέα και πανεπιστήμια, που είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη μας στο σύστημα της αμυντικής βιομηχανίας, για έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική παραγωγή και προμήθεια».

Δηλώνοντας ότι στοχεύουν να αυξήσουν την αναλογία παραγωγής τουρκικών οπλικών συστημάτων στο 80% των αναγκών της χώρας, χάρη στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν, ο Ακάρ είπε:

«Ως αποτέλεσμα της αφοσιωμένης εργασίας των εταιρειών μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η μαζική παραγωγή κινητήρων turbojet για πυραύλους και εγχώριων κινητήρων για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν ξεκινήσει. Εγχώριοι κινητήρες έχουν κατασκευαστεί για τεθωρακισμένα οχήματα, Fırtına Howitzer, τανκ Altay, ελικόπτερο Gökbey και ATAK και για το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Akıncı, ενώ οι δραστηριότητες δοκιμών συνεχίζονται.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση υβριδικού συστήματος στην θωράκιση των M113 ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Έργου Electric Armored Combat Vehicle, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή οβίδων και τανκς.

Κάνοντας αξιολογήσεις για το Tank Pallet Factory, του οποίου τα δικαιώματα λειτουργίας μεταβιβάστηκαν για 25 χρόνια, ο Akar είπε:

Παράγεται από την BMC Defense Inc. Δυστυχώς, δεν προέκυψαν αποτελέσματα από τις αιτήσεις αδειών εξαγωγής που έγιναν για την τροφοδοσία των αρμάτων Altay.

Υπενθυμίζοντας ότι η Machinery and Chemical Industry Corporation μετατράπηκε σε μετοχική εταιρεία με απόφαση της Συνέλευσης, το σύνολο του κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Akar είπε:

«Έτσι, έχει αποκτήσει μια μεγαλύτερη δυναμική, γίνεται πιο αποτελεσματική, ισχυρότερη και ανταγωνιστική ».

Δηλώνοντας ότι στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, οι εργασίες συνεχίζονται με πλήρη ταχύτητα προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το εξωτερικό και ότι ορισμένα όπλα, πυρομαχικά, εξοπλισμός και υλικές ανάγκες παρέχονται από το εξωτερικό, ο Ακάρ είπε:

" Όσον αφορά το έργο F-35, αν και εκπληρώνουμε όλες μας τις ευθύνες, η προμήθεια των F-35 μας έχει μπλοκαριστεί με το πρόσχημα των αγορών S-400.Τουρκικές και αμερικανικές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου 2021, οι απόψεις και τα αιτήματά μας για την αποζημίωση των δαπανών μας για F-35 μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και συμφωνήθηκε να συναντηθούμε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022 για να διαπραγματευτούμε για το θέμα.

Επιπλέον, το επίσημο αίτημά μας για προμήθεια F-16 και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πολεμικών μας αεροσκαφών F-16 μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ .

Πιστεύουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προσεγγίσει το θέμα θετικά. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία και τις εξελίξεις. Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής που βρίσκεται», είπε.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Διαφαίνεται από τα παραπάνω λεγόμενα του Ακάρ ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για πιθανή χρήση των S-400 που ήδη διαθέτει, ενώ παράλληλα εάν δεν της δοθούν τα 40 νέα F-16 και τα 80 κιτ για εκσυγχρονισμό ισάριθμων F-16 που διαθέτει θα στραφεί αλλού, υπονοώντας τη Ρωσία κυρίως.

Τα παραπάνω σε συγκερασμό με τις επίσημες δηλώσεις Τουρκίας και Ρωσίας για την προμήθεια και δεύτερης συστοιχίας S-400 το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και την μεταφορά 36 μαχητικών αεροσκαφών από το Κατάρ εκ των οποίων τουλάχιστον 12 είναι Rafale, προϊδεάζουν για πολύ θερμές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top