GuidePedia

0


Έχομε αναφερθεί στα μαθήματα, τα οποία θα μπορούσε – και θα έπρεπε – να διδαχθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας (Republic of China – Taiwan) κυρίας Tsai Ing-wen (蔡英文) έναντι της Σινικής Απειλής κατά της χώρας της («ΕΣΤΙΑ», 10/11/2020). Εξήραμε την γενναία και αποφασιστική στάση της Προέδρου Tsai Ing-wen, του Πρωθυπουργού της Taiwan κ. Su Tseng-chang (蘇貞昌) και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Yen De-fa (嚴德發), οι οποίοι, ομοθυμαδόν, διεκήρυξαν ότι «εάν η (Ηπειρωτική) Κίνα εξαπολύσει επίθεσιν κατά της Taiwan, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα πολεμήσουν μέχρι τελευταίου ανδρός»! Και ότι «η Taiwan δεν θα πέσει»! Και αυτά, παρακαλώ, ελέχθησαν υπό της ηγεσίας μιας χώρας 23.500.000 ανθρώπων καλουμένων να αντιμετωπίσουν μία χώρα πληθυσμού 1.400.000.000 ανθρώπων! Ομολογουμένως, η νησιωτική δημοκρατία-πρότυπο της Άπω Ασίας και η Πρόεδρός της παραδίδουν μαθήματα αξιοπρεπείας σε όλα τα ελεύθερα έθνη.

Γράφει ο Ηλίας Ηλιόπουλος*

Κατ’ εκείνη την ιστορική ομιλία της, η Πρόεδρος Tsai Ing-wen είχε αναφέρει, συν τοις άλλοις: «Θα εξακολουθήσομε να εκσυγχρονίζομε τις αμυντικές μαχητικές δυνατότητές μας και να επιταχύνομε την αναβάθμιση των ημετέρων δυνατοτήτων Ασυμμέτρου Πολέμου προς αντιμετώπιση στρατιωτικών προκλήσεων και εισβολής της άλλης πλευράς». Πράγματι, ολίγες μόνον ημέρες μετέπειτα, την 24ην Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, η κυρία Tsai Ing-wen εγκαινίασε την έναρξη του προγράμματος ναυπηγήσεως του πρώτου πολεμικού υποβρυχίου σκάφους εθνικής κατασκευής, το οποίον θα ναυπηγηθεί στα κρατικά ναυπηγεία CSBC Corp (台灣國際造船) στην Kaohsiung.

Το υποβρύχιον θα αποτελέσει σπουδαίο απόκτημα «επιτρέπον στο Ναυτικό μας να αναπτύξει ικανότητες διεξαγωγής Ασυμμέτρου Πολέμου και, άρα, να αποθαρρύνει και να παρεμποδίσει εχθρικά σκάφη από του να περικυκλώσουν την Taiwan», δήλωσε η Πρόεδρος Tsai Ing-wen κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων, στην οποίαν παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Yen De-fa (嚴德發), ο Γενικός Γραμματεύς του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ. Wellington Koo (顧立雄) και ο Αρχηγός Ναυτικού – και πρώην Αναπληρωτής Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Αντιναύαρχος Liu Chih-ping (劉志斌).

Διά της αποκτήσεως του νέου υποβρυχίου «καθιστούμε ασφαλώς σαφή προς όλους την επιμονή μας στην διασφάλιση της κυριαρχίας μας», προσέθεσε η Πρόεδρος της Taiwan. Η κυρία Tsai Ing-wen έχει καταστήσει την ανάπτυξη των ιδίων εθνικών αμυντικών δυνατοτήτων κεντρικό πυλώνα της Πολιτικής Εθνικής Αμύνης της χώρας της. Μόλις προσφάτως προέβη σε μίαν ενέργεια, η οποία αναμένεται να αναζωογονήσει την εθνική αεροπορική βιομηχανία, αποφασίζοντας την κατασκευή νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κίνας (ROCAF).

Κυρίως, όμως, η Κυβέρνησις της κυρίας Tsai Ing-wen απεφάσισε, αξιοποιούσα τις δυνατότητες της εγχωρίου προηγμένης τεχνολογίας, να υποστηρίξει την παραγωγή περισσότερο ευφυών (sophisticated) οπλικών συστημάτων. Η Taiwan θεωρεί, ορθώς, ότι μόνον διά της εμφάσεως εις ευφυή οπλικά συστήματα Ασυμμέτρου Πολέμου, ικανά να καταστρέψουν εχθρικό αποβατικό στόλο εις τα Στενά της Taiwan (Taiwan Straits), θα δυνηθεί να αποκρούσει απόπειρα εισβολής εκ μέρους της Ηπειρωτικής Κίνας.

Μετά ταύτα, διερωτώμεθα μήπως θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο κυρία Tsai Ing-wen. Θα είχε πολλά να διδαχθεί. Παρεμπιπτόντως: Τι απέγινε εκείνη η υπόθεσις ναυπηγήσεως Εθνικού Πολεμικού Πλοίου;

Ομάδα διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, υπό την (πανθομολογουμένως άξια) καθοδήγηση του διαπρεπούς Καθηγητού κ. Ηλία Υφαντή, Προέδρου του Τομέως Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας και πρώην Κοσμήτορος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, είχε καταθέσει πλήρη και άριστα τεκμηριωμένη πρόταση από του έτους 2013. Και μάλιστα δημοσίως!

Την παρουσίαση του σχετικού τόμου σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (3/6/2013) είχε προλογίσει ένας εκ των καλλιτέρων και εμπειροτέρων Ανωτάτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού των τελευταίων δεκαετιών, ο Αντιναύαρχος ε.α. κ. Κυριάκος Κυριακίδης.

Μήπως είναι καιρός να συνειδητοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης ότι (φευ!) δεν είναι «Landes-Ministerpraesident» εις το …Baden-Baden αλλ’ ότι κυβερνά χώρα συνόρων, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει θανάσιμη Απειλή προερχομένη από Αναθεωρητική Δύναμη, και να ενεργήσει προσηκόντως; Ας αρχίσει με ένα τηλεφώνημα στην Πρόεδρο Tsai Ing-wen!

*Ο κ. Ηλίας Ηλιόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματικής Ιστορίας του Τμήματος Τουρκικών & Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί μακράν σειράν ετών Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας, Στρατηγικής και Γεωπολιτικής της Ναυτικής Ισχύος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου της Ελλάδος και Καθηγητής Ναυτιλιακής Ιστορίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College).



πηγή






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top