GuidePedia

0

Λοιπόν, για όσους δεν το ήξεραν, υπεύθυνος για την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία δεν είναι ο Πούτιν ή ο Ερντογάν, ο καθένας για διαφορετικό λόγο, αλλά ο… Μπάρακ Ομπάμα, προκάτοχος του Τραμπ! Και για όποιον νομίζει ότι αυτό είναι κάποιου είδους “κρύο” αστείο, να τον ενημερώσουμε ότι αυτά προέκυψαν πριν από λίγο στην Ιαπωνία και την αρχική φάση της συνάντησης ανάμεσα στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Ο Τραμπ σχεδόν δικαιολόγησε τους Τούρκους για τους S-400, λέγοντας ότι έμειναν χωρίς επιλογή και γι’ αυτό στράφηκαν προς την πλευρά της Ρωσίας! Ότι δεν είχε το δικαίωμα να αγοράσει Patriot (σε αυτούς αναφερόταν)! Η συγκεκριμένη αναφορά είναι πραγματικά παρανοϊκή και συνάμα εξευτελιστική για τον Αμερικανό πρόεδρο. Λογικά θα έπρεπε να την εντάξουμε στο πλαίσιο της επιθυμίας Τραμπ να μην χαθεί η Τουρκία.

Βέβαια, με όσα ανέφερε, όπως τα ανέφερε, είναι εύλογο να αμφιβάλει κανείς για το αν και κατά πόσον ο Τραμπ αντιλαμβάνεται το γεωπολιτικό διακύβευμα, ή ρεζιλεύεται κατηγορώντας “εκτός έδρας” τον προκάτοχό του, για να μην κακοκαρδίσει τον… φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις αρχικές του αναφορές επίσης, χαρακτήρισε το θέμα των S-400 περίπλοκο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Τουρκία στο μέλλον, με μια διατύπωσης… σαφέστατα λιγότερο κακή σε σύγκριση με τον χειρισμό της υπόθεσης των S-400, όπου φαίνεται πως βρέθηκε εκτός “γραμμής” Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Πενταγώνου, State Department και οπωσδήποτε Κογκρέσου.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας των S-400 από τη Ρωσία, ο Τραμπ “τα μάσησε”, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ το εξετάζουν. Σε κάθε περίπτωση ο -υποτίθεται- “πλανητάρχης”, έμοιαζε σε επίπεδο σαφήνειας των δηλώσεων με τις περίφημες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού… Και αυτό είναι ανησυχητικό.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ήταν τυπικός και διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση της χώρας του, αποκαλώντας μάλιστα του S-400 ως προτεραιότητα για την Τουρκία. Κατά τα άλλα, ο Τραμπ προσπάθησε να αστειευθεί καθώς η συνάντηση γινόταν σε μια κάπως μακρόστενη αίθουσα, λέγοντας ότι του θυμίζουν… “κάστινγκ”. Κάποιοι γέλασαν…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top