GuidePedia

0

Με το γεωτρύπανο Yavuz να έχει φτάσει ήδη στο λιμάνι της Αττάλειας, κανείς δεν μπορεί φυσικά να εφησυχάζει, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πλέον τις σκέψεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σχεδόν οι πάντες στο Ελληνικό πεντάγωνο πιστεύουν πως το γεωτρύπανο θ’ ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για προσπάθεια γεώτρησης στον κόλπο της Καρπασίας. Παρ όλα αυτά δεν γίνεται να σταματήσουν την παρακολούθηση των κινήσεων της τουρκικής πλευράς κι αυτό διότι η γειτονική χώρα μπήκε πλέον για τα καλά στη δίνη ενός κυκλώνα που κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει, το που θα καταλήξει. 

Με το γεωτρύπανο Fatih ήδη η Άγκυρα έχει εισπράξει μεγάλο μέρος της διεθνούς κατακραυγής, χωρίς όμως να δείχνει ή έτσι θέλει να περνά προς τα έξω, πως δεν ιδρώνει το αυτί του Ισλαμιστή προέδρου της. Από την άλλη πλευρά με το Yavuz θα επιδιώξει να ρίξει τους τόνους και να μην οξύνει περαιτέρω τις καταστάσεις. 

Η σθεναρή στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες, για την αγορά των πυραύλων S-400, ίσως είναι η προαναγγελία της στάσης που πιθανόν να κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ έλεγαν στρατιωτικές πηγές.

 Μια στάση η οποία πριν πραγματοποιηθεί, θα περάσει δια πυρός και σιδήρου από την Αμερικανική Γερουσία καθώς ξεκίνησε η συζήτηση που νομοσχεδίου- «κολαστήριο» για την Τουρκία. 

Πάντως η Ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα έχει ενημερώσει άπαντες- για να μην πει κανείς πως δεν γνώριζε- τις προθέσεις που υπάρχουν σε περίπτωση σοβαρής πρόκλησης εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Μια από τις τελευταίες ενημερώσεις ήταν εκείνη της Ναυάρχου του 6ου Αμερικανικού Στόλου (που αναδείχθηκε εξ αρχής από την σελίδα μας η επίσκεψή της) η οποία τόσο από την πολιτική όσο και από την στρατιωτική ηγεσία, άκουσε με καλή διάθεση τα όσα της είπαν οι Έλληνες επιτελείς.

 Φάνηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες που υπάρχουν με τα όσα κάνει η Τουρκία αυτό το διάστημα κυρίως στην Αν. Μεσόγειο, μια περιοχή που και ο 6ος Στόλος, όπως και το ΝΑΤΟ έχουν δυσανασχετήσει με τη συμπεριφορά της ‘Άγκυρας για το κλείσιμο θαλάσσιων περιοχών για τα δικά της υποβρύχια και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η ανησυχία υπάρχει επειδή έχει συσσωρευτεί ένταση στην περιοχή Η συσσωρευμένη ένταση στην περιοχή με το Τουρκικό γινάτι να μην σταματά, το γεωστρατηγικό παιχνίδι με τους S-400 κι όλα τα υπόλοιπα που πολλά ξεκινούν από την Τουρκία, έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούνται σε μέγιστη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν επιχειρησιακή αντίληψη των γεγονότων που συμβαίνουν στους τομείς που έχουν αναλάβει να φρουρούν, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον. Ο στόλος μάλιστα φάνηκε στις πρόσφατες ασκήσεις πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, μια προσπάθεια που κρατάει πολλά χρόνια με τα τελευταία δυο να δίνονται μάχες εντός του ναυστάθμου, ώστε να κρατήσουν ζωντανή κάθε μονάδα επιφανείας κι όταν λέμε ζωντανή το εννοούμε. 

Και αυτό είναι η αναζωογόνηση που προσφέρουν με ατελείωτες ώρες εργασίας τα στελέχη που υπηρετούν σ’ αυτά τα πλοία. Το γεγονός πως οι Διοικήσεις του στόλου έβγαλαν τα πλοία τους επιχειρησιακά στο Αιγαίο λειτούργησε και ως ηθικό πλεονέκτημα με αποτέλεσμα όλα αυτά τα στελέχη να λειτουργήσουν αποτρεπτικά με τα σενάρια που δούλεψαν και που παρακολουθούσαν ως θεατές οι γείτονές μας: πως παραδείγματος χάριν μια ομάδα ναυτικής κρούσης είναι ικανή να φτάσει στον στόχο της ακόμη κι αν αυτός φρουρείται από ισχυρές αντίπαλες ναυτικές δυνάμεις. Τα παν είναι στην ψυχή έλεγε ανώτατη πηγή και στο dna που προσφέρει η προαιώνια ναυτοσύνη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top