Κώστας Βενιζέλος
Τα υπό εκκόλαψη μέτρα της ΕΕ για την Τουρκία λόγω και των εξελίξεων με τον 'Πορθητή' δεν φαίνεται να πτοούν το καθεστώς Ερντογάν, που προχωρά στην υλοποίηση των σχεδιασμών του από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξαν εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς για τα επόμενα βήματα λίγες ώρες πριν την οριστικοποίηση του κειμένου των Συμπερασμάτων από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Η Άγκυρα έχει διαμορφώσει σκηνικό, στο οποίο θα επιχειρήσει να σύρει Ελλάδα, Κύπρο κι άλλους παίκτες της περιοχής. Με βάση τα δεδομένα που μέχρι στιγμής διαμορφώνονται, το τουρκικό σχέδιο με τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:
Πρώτον, το γεωτρύπανο 'Πορθητής', το οποίο έχει εισβάλει ανενόχλητα στην κυπριακή ΑΟΖ στις 4 Μαΐου, έχει εδώ και δέκα περίπου ημέρες αρχίσει γεώτρηση, 36 ν.μ. από τις δυτικές ακτές της Κύπρου. Παρά τις δυσκολίες, τεχνικές κατά κύριο λόγο, το τρυπάνι ξεπέρασε τις 3.000 μέτρα. Ο 'Πορθητής' θα παραμείνει μέχρι και το τέλος Ιουλίου στην περιοχή. Μετά από παρεμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς εταιρείες, τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes.
Η εν λόγω είναι μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του 'Πορθητή' στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες. Λίγες μέρες προηγουμένως αποχώρησε και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο.
Δεύτερον, το γεωτρύπανο 'Γιαβούζ' έχει ξεκινήσει κατευθυνόμενο προς τον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, νοτιοανατολικά του νησιού. Και στις δυο περιοχές έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες από το 'Μπαρμπαρός'. Ως εκ τούτου τίποτε δεν γίνεται στην τύχη. Γεωτρήσεις γίνονται και θα γίνουν όπου υπάρχουν σεισμικά στοιχεία. Και υπάρχουν σεισμικά στοιχεία για πολλές περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ και νοτίως του νησιού.
Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείεται το 'Μπαρμπαρός' να σταλεί και στην περιοχή του Καστελλόριζου για σεισμικές έρευνες. Σε αυτή την περίπτωση πολλά θα κριθούν από την αντίδραση της Αθήνας. Σημειώνεται συναφώς ότι το 'Μπαρμπαρός' τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται νοτίως της Λεμεσού και συνηθίζει να φθάνει μέχρι και 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του κόλπου της πόλης. Ο σχεδιασμός, πάντως, της Τουρκίας είναι να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ,αλλά και σε 'αμφισβητούμενες' περιοχές της Ελλάδος.
Νέα δεδομένα
Παράλληλα με τις προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει και επί του εδάφους. Έχει ανακοινωθεί από τον άτυπο εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Οζερσάι, η απόφαση από το κατοχικό καθεστώς για σύσταση ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων «θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια».
Ένα σενάριο είναι να ανοίξουν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να καλέσουν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αυτό, σε συνδυασμό με κινήσεις για επιστροφή και Μαρωνιτών σε ένα από τα κατεχόμενα χωριά τους, διαμορφώνει νέα δεδομένα. Στόχος της Άγκυρας με την ενέργεια αυτή είναι η αποδοχή του ψευδοκράτους, αλλά και δημιουργίας αναταράξεων στην ελληνική πλευρά με αντιπαραθέσεις μεταξύ των προσφύγων.
Σημειώνεται συναφώς ότι το θέμα του εποικισμού της Αμμοχώστου χρησιμοποιείται διαχρονικά από τους Τούρκους ως μοχλός πίεσης και εργαλείο εκβιασμού της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εάν μπλοφάρει κι αυτή τη φορά ή όχι η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Το θέμα είναι να μην υποβαθμιστεί αυτή η απειλή και να γίνουν αποτρεπτικές κινήσεις.
Επίσημος συνομιλητής ο Οζερσάι
Μεσούσης της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόσκληση από το βουλευτή της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών, Ιωάννη Μούσα, για δείπνο με συνδαιτυμόνα τον Οζερσάι. Ο τελευταίος --εκφραστής της λύσης δυο κρατών-- επιχειρεί να καταστεί επίσημος συνομιλητής με την ελληνική πλευρά. Στο παρελθόν συναντήθηκε διαδοχικά με τους ηγέτες του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.
Το δείπνο, όπως αναφέρθηκε ήταν «κοινωνικού χαρακτήρα» εξ ου και έγινε με την παρουσία συζύγων. Είναι σαφές πως μια τέτοια εξέλιξη στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Επίσης, ουσιαστικά 'νομιμοποιεί' τον Οζερσάι ως τον άνθρωπο, με τον οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνεννοείται αντί του Ακιντζί, τον οποίο έχει περιθωριοποιήσει η Άγκυρα.
Έχοντας τους Βρετανούς απέναντι της, η Λευκωσία προσπάθησε να εξασφαλίσει υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς με τη Βρετανία συνασπίστηκαν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η προεδρεύουσα Ρουμανία ενώ μια σειρά από κράτη-μέλη απέφυγαν να τοποθετηθούν. Η Αθήνα είχαν αρχικά επιφυλάξεις για το εάν έπρεπε να προωθηθεί η ιδέας για υιοθέτηση μέτρων εναντίον της Άγκυρας. Φοβόταν την αντίδραση των Τούρκων, φοβόταν και μήπως ο Ερντογάν ανοίξει την 'κάνουλα' και στείλει μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στην τελική φάση και μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη, την περασμένη Κυριακή και πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπήρξε συντονισμός και αποφασίστηκε να επιδιωχθεί η επιβολή ευρωπαϊκών μέτρων εναντίον της Τουρκίας. Μένουν να τύχουν επεξεργασίας τα μέτρα και για αξιολογηθούν πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει χρόνος.
Μέχρι να επιβάλει η ΕΕ μέτρα, η Τουρκία θα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις. Είναι πρόδηλο πως ο Ερντογάν προχωρά απτόητος. Το στοίχημα για εμπλοκή στα ενεργειακά της Κύπρου είναι μεγάλο. Δεν θέλει να μείνει εκτός. Γι' αυτό και η Τουρκία επιβάλλει την παρουσία της, δεν μπλοφάρει. Η παρουσία του γεωτρύπανου δυτικά της Κύπρου στοιχίζει 500.000 δολάρια την ημέρα. Σε λίγες ημέρες θα προστεθεί και δεύτερο γεωτρύπανο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου