GuidePedia

0

Μυστικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων πραγματοποιούν σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth και την ιστοσελίδα Times of Israel η Τουρκία και το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Times of Israel δύο αεροσκάφη τα οποία ξεκίνησαν από το Ισραήλ και την Τουρκία αντιστοίχως ταξίδεψαν προς το Abu Dhabi με ενδιάμεση στάση στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Οι δύο πτήσεις πιστεύεται ότι συνδέονται με τις συνεχόμενες διαπραγματεύσεις για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με την Yedioth Ahronoth εάν οι διαπραγματεύσεις φέρουν κάποιο αποτέλεσμα οι δύο κυβερνήσεις αναμένεται ότι θα επιτρέψουν την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις πρεσβείες τους στο Ισραήλ και στην Τουρκία αντίστοιχα μετά το Yom Kippur δηλ μετά την 30η Σεπτεμβρίου.

Αν και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ανταλλάξει βαριές κατηγορίες και ακραίους χαρακτηρισμούς η πορεία του πολέμου στην Συρία φαίνεται να επηρεάζει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Πιο αναλυτικά το τέλος του πολέμου στην Συρία θα βρεί την παρουσία του Ιράν στη χώρα εδραιωμένη. Η άμεση και δυναμική εμπλοκή του Ιράν στο συριακό εμφύλιο πόλεμο έδωσε το δικαίωμα στην Τεχεράνη να διεκδικήσει από την Δαμασκό την αύξηση της ιρανικής παρουσίας στην Συρία.

Αυτή η εξέλιξη δεν βρίσκει σύμφωνους τόσο το Ισραήλ όσο και την Τουρκία. Μπροστά σε αυτή την διαφαινόμενη εξέλιξη τα δύο κράτη αποφάσισαν να συζητήσουν για να δουν από κοινού πως θα αντιδράσουν στην αυξημένη παρουσία του Ιράν στην Συρία.

Σύμφωνα με αναλυτές η στάση της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει, αφού η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στην Χιζμπολάχ ούτε τις επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων στην Συρία.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και μια σοβαρή διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Από την πλευρά του το Ισραήλ μπορεί να δυσανασχετεί με την πολιτική του Ερντογάν όμως θεωρεί την Τουρκία ως μια χώρα στρατηγικής σημασίας για τα δικά του συμφέροντα και πάντοτε μέρος του πολιτικού συστήματος του εβραϊκού κράτους επεδίωκε να βρει ένα δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης με την κυβέρνηση του Ερντογάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top