GuidePedia

0

Αμείωτη διατηρεί την ένταση στις διεθνείς σχέσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προαναγγέλοντας σήμερα πως θα στείλει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ. «Σε λίγο καιρό το δικό μας πλοίο γεωτρήσεων θα κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο», διεμήνυσε.

Ο Erdogan τόνισε ότι η Τουρκία προχωρά με σταθερά βήματα στην ενεργειακή της ανεξαρτησία και στο πλαίσιο αυτό θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, «για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Μάλιστα, ο ηγέτης της Τουρκίας υποστήριξε ότι το πλοίο που ναυπήγησε η Άγκυρα και θα αναλάβει τις έρευνες στη Μεσόγειο είναι από τα μεγαλύτερα του είδους στον κόσμο.

Επιχειρώντας ένα άτεχνο, ομολογουμένως, άνοιγμα προς την κυπριακή πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα έσοδα από τα κοιτάσματα που θα ανακαλύψει η Τουρκία θα μοιραστούν αναλογικά σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

«Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοιχτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της Eni.

Μιλώντας σε συνέδριο για το Φυσικό Αέριο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού, στην οποία προχωρούν μαζί με τον Vladimir Putin όπως χαρακτηριστικά είπε. Μάλιστα, τόνισε πως θα κάνει τα εγκαίνια του εργοστασίου «πολύ σύντομα» μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πηγές δήλωσαν πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε στρέψει τα βέλη του προς τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι αντί να υποστηρίξει την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο, υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας παρέχοντάς τους μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top