GuidePedia

0

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας, στο πρώτο σχόλιο μετά τον καβγά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αναπαραγωγή ενός μηνύματος στο Twitter από τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε ύβρη.

Ο Άνουαρ Γκαργκάς, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως οι αραβικές χώρες είναι ανάγκη να συνασπισθούν γύρω από τον «αραβικό άξονα» της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

«Η σεχταριστική και μεροληπτική άποψη δεν είναι αποδεκτή εναλλακτική επιλογή και ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τεχεράνης ούτε της Άγκυρας», έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Άγκυρα, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχαγιάν αναμετέδωσε ένα μήνυμα στο Twitter που κατηγορούσε τα τουρκικά στρατεύματα ότι πριν από έναν αιώνα είχαν λεηλατήσει την ιερή πόλη της Μεδίνας.

Η κατηγορία έκανε τον Ερντογάν να ξεσπάσει. «Κάποιοι αναιδείς φθάνουν να κατηγορούν τους προγόνους μας για κλοπή … Τι έχει χαλάσει αυτόν τον άνθρωπο; Τον έχει χαλάσει το πετρέλαιο, το χρήμα που έχει», δήλωσε ο Tούρκος ηγέτης στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μετονομάσει την οδό, στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Άγκυρα, σε οδό Φαχρεντίν Πασά, από το όνομα του διοικητή των στρατευμάτων της Οθωμανικής Τουρκίας το 1916 στη Μεδίνα. Η Μεδίνα, ο ιερότερος τόπος του ισλάμ μετά τη Μέκκα, βρίσκεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται ως ανάχωμα σε πολιτικές μορφές του ισλάμ και θεωρούν πως το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα AKP του Ερντογάν είναι υποστηρικτής οργανώσεων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στις οποίες αντιτίθενται.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top