GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι αποκαλύψεις για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι συγκλονιστικές και καταιγιστικές. Όχι μόνο για την υπόθεση των σχέσεων του -όπως υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ- με τους Ρώσους και απευθείας με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι οποίες απομένει να αποδειχθούν από τις έρευνες…

Οι αποκαλύψεις αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια το είδος της ανάμειξης του σε πολιτικές ενέργειες εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας, πέραν της επιβολής ως στοιχείο της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των τουρκικών θέσεων. Αλλά, το γεγονός και μόνο, ότι ήταν υπάλληλος τουρκικής εταιρείας, ο ιδιοκτήτης της οποίας είναι φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, αρκεί.

Δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη. Τα χρήματα έδινε ο επιχειρηματίας, αλλά ήταν της τουρκικής κυβέρνησης.

Γιατί είχε τόσο ενδιαφέρον ο πρόεδρος της Τουρκίας στον πρώην αρχηγό της DIA επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα, για να αναλάβει προσωπικά το “Project Flynn”, όπως διαβαθμίστηκε στην Τουρκική Προεδρία; Διότι είχε σοβαρότατες σχέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον, επηρέαζε αποφάσεις στο Πεντάγωνο και υπήρχε τότε η πληροφορία ότι ανέπτυξε φιλική σχέση με τον τότε υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και σημερινό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ποια είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν σφόδρα την Τουρκία;
  • Οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), οι οποίοι εξελίσσονται σε επικίνδυνη δύναμη για την ‘Αγκυρα. Η ενδυνάμωση των Κούρδων με την χορήγηση αμερικανικού πολεμικού υλικού, και η πιθανή νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ράκκα, μπορεί να είναι η αρχή για δυσάρεστες καταστάσεις για την Τουρκία. Οι μαχητές του YPG έχουν στενή συνεργασία με τους αντάρτες του PKK, και η πιθανή επίσημη αυτονομία των Κούρδων της Συρίας θα δημιουργήσει μία ισχυρή εχθρική δύναμη, ακριβώς δίπλα στο τουρκικό Κουρδιστάν.
  • Η Κύπρος, όπου η Τουρκία διατηρεί χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα, είναι μεν μικρή αλλά έχει φωνή στην ενωμένη Ευρώπη όπου δημιουργεί προβλήματα στον Ερντογάν. Πάνω απ’ όλα, είναι η διαχρονική ενεργειακή της πολιτική, που εξοργίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο τον θυμώνουν και τον αποξενώνουν από τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, το Κάιρο και το Εβραϊκό Κράτος έχουν αρπάξει την πρωτοκαθεδρία στη Μεσόγειο από την Τουρκία, η οποία έχασε και όλα τα ερείσματά της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
  • Το Αιγαίο Πέλαγος παραμένει πάντα το όνειρο κάθε Τούρκου πολιτικού. Η Άγκυρα έχει εκπονήσει σχέδια εναντίον της Ελλάδας, τα οποία επιβεβαιώνονται και ανανεώνονται σε κάθε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες…
Γι’ αυτά τα τρία θέματα, που έβλεπε να τα χάνει μετά τον Μάϊο του 2013, όταν ο Ερντογάν «σκοτώθηκε» μέσα στον Λευκό Οίκο με τον τότε πρόεδρο Ομπάμα -στη διάρκεια του περίφημου δείπνου των «Εξι»- έπρεπε να κάνει κάτι ο πρόεδρος της Τουρκίας. Τα ραντάρ των πρακτόρων της στην Αμερική εντόπισαν εύκολα τον κ. Φλιν, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις, λόγω της προηγούμενης θητείας του, με Τούρκους στρατηγούς. Προφανώς εντόπισαν και μία ροπή που είχε στο χρήμα. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι «μπήκε αμέσως στο μισθολόγιο» της Τουρκίας, όπως το έθεσε σε συζήτησή μας βετεράνος διπλωμάτης. Βεβαίως, δεν πρόκειται για αποκάλυψη, διότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν με πληροφορίες για την αδιάντροπη και ανάρμοστη σχέση του με τους Τούρκους. Ήταν κανονικά ένα πληρωμένο πιστόλι ο Μαικλ Φλιν, ο οποίος βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον των Κούρδων, της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και των Αρμενίων.

Αποδεικνύεται πλέον ότι ήταν ο άνθρωπος -με εντολή της Τουρκίας- που σταμάτησε στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου την επίθεση εναντίον των τζιχανιστών στη Ράκα, επειδή τα σχέδια του Πενταγώνου, που εκπόνησε η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, πρόβλεπαν ακριβώς αυτό που αποφάσισε ο Πρόεδρος Τραμπ:
Τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, και την ανάληψη της στρατιωτικής ευθύνης της επιχείρησης από τους μαχητές του YPG.

Λόγω της θέσης που κατείχε, ως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, θα μπορούσε να κατηγορηθεί και για προδοσία και δεν περιαυτολογώ. Η απόλυση του λόγω των ανακρίσεων για τις σχέσεις του και με τη Ρωσία, διέσωσε την επιχείρηση εναντίον των τζιχανιστών, η οποία έλαβε πλέον το πράσινο φως σε ανώτατο επίπεδο. Τα σχέδια επίθεσης φέρουν την υπογραφή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως εμάς, είναι η ζημία που προκάλεσε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ενώ είχε δεχθεί -μετά από την επιμονή του Ρεινς Πρίμπους- να ξεκινήσει ένα διάλογο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος του παρουσίασε με πολύ έξυπνο τρόπο τις στρατηγικές δυνατότητες της χώρας μας, στην πραγματικότητα είχε ενστερνιστεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις στα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Οι Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες, αλλά και εμείς οι δημοσιογράφοι, είχαμε εντοπίσει το εχθρικό περιβάλλον που δημιούργησε για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι δεν δεχόταν να συζητήσει καν τα επιχειρήματα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Η αποχώρησή του από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είναι ευλογία για τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η αμερικανική πολιτική από την εποχή Ομπάμα, αλλά τουλάχιστον οι συζητήσεις γίνονται χωρίς το βάρος των πληρωμένων -από την Τουρκία- οδηγιών και κατευθύνσεων του κ. Φλιν, ο οποίος επέβαλε την άνευ προηγουμένου φιλοτουρκική πολιτική του και σε γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όσο υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο, η κατάσταση για την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν θλιβερή.

Η αποκάλυψη ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου πληρωνόταν από την Τουρκία προκαλεί τρόμο. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα σύστημα που έχει ροπή στον χρηματισμό. Αλλά εδώ μιλάμε για τον πιο σημαντικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν λάμβανε οδηγίες από τον εργοδότη του, αλλά από την Τουρκία.

Όταν έρθει η στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να ασχοληθούν με το μείζον αυτό ζήτημα και να θέσουν τις ανησυχίες τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Διότι τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: Μήπως η Ελλάδα και η Κύπρος χάνουν διπλωματικά και όχι μόνο όλα αυτά τα χρόνια, επειδή κάποιοι αξιωματούχοι, που ασχολούνται με την περιοχή μας, έχουν ανάρμοστες σχέσεις με την Τουρκία; Είναι πολύ πιθανόν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δύο πρώην πρόεδροι της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, υπέρμαχος παλαιότερα των ελληνικών και των κυπριακών θέσεων, και ο παιδόφιλος Ντένις Χάστερτ, είναι δύο τρανταχτές αποδείξεις για τον τρόπο δράσης των ξένων κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον. Ο πρώτος, μόλις αποχώρησε από τη Βουλή, αναδείχθηκε στον αρχιλομπίστα της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία τον πληρώνει και σήμερα με εκατομμύρια δολάρια. Ο δεύτερος, ο οποίος ζούσε μία διπλή κρυφή ζωή, «πιάστηκε» από τους Τούρκους στα πράσα και έγινε ο απόλυτος πράκτοράς του. Η ιστορία θα γράψει ότι ηττήθηκε το νομοσχέδιο για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας επειδή ο Χάστερτ εκβιαζόταν λόγω της παιδοφιλίας του από τους Τούρκους.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου