GuidePedia

0

ΑΡΘΡΟ του Χρήστου Καπούτση
Με αγωνία η διεθνής κοινότητα περιμένει να καταγράψει και να αναλύσει τις πρώτες επιλογές στους ευαίσθητους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της ενέργειας, της νέας  υπό τον Ντ. Τράμπ αμερικανικής Κυβέρνησης,  που από χθες ανέλαβε και επισήμως τα ηνία της υπερδύναμης. 
Ήδη εκατοντάδες απεσταλμένοι ηγετών κρατών και Κυβερνήσεων , αλλά και παράγοντες της ενεργειακής οικονομίας, συνωθούνται στους προθαλάμους των γραφείων των νέων υπουργών και των στενών συνεργατών του αμερικανού προέδρου, προσπαθώντας να αποκτήσουν προνομιακή σχέση στην πληροφόρηση,  για τις προθέσεις, τα σχέδια και επιλογές  της νέας αμερικανικής Διοίκησης.
Με ελληνικής καταγωγής συνεργάτες του νέου αμερικανού Προέδρου Ντ. Τράμπ, συναντήθηκε ο Π. Καμμένος στην Νέα Υόρκη. O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη στην εκδήλωση της Επιτροπής Εγκαινίων της Αμερικανικής Προεδρίας προς τιμή των Ελληνοαμερικανών μελών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συναντήθηκε με τον ελληνικής καταγωγής νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, τον συνεργάτη του νέου προέδρου, Τζορτζ Παπαδόπουλο, με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του νέου προέδρου των ΗΠΑ , ενώ είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Σε Δήλωσή του ο Π. Καμμένου, επισημαίνει: « οι Ελληνοαμερικανικοί στους οποίους έχουν ανατεθεί σημαντικές Κυβερνητικές θέσεις στη νέα αμερικανική Διοίκηση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσουν τη μητέρα πατρίδα, μαζί με τη δεύτερη πατρίδα τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και  θα το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Μπορώ να  σας διαβεβαιώσω ότι όλοι τους έχουν βαθιά γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, με στενή συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και με μετριοπαθείς χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, με χώρες του ΝΑΤΟ στα βόρειά μας, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Με επίκεντρο, λοιπόν,  την Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί ένας άξονας που θα σταματά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.  Οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Η ελληνοαμερικανική φιλία χτίζεται πλέον με τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικοί μας σύμμαχοι ήταν εκείνοι που ήταν δίπλα μας και στον Α’ και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στο ξαναχτίσιμο της χώρας μας με το δόγμα Τρούμαν.  Η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση, αυτό ακριβώς περιμένει, τη στενή συνεργασία με το νέο πρόεδρο και τη νέα διοίκηση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί σε μία νέα περίοδο ευημερίας».
Ο Π. Καμμένος  έλαβε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα, θα προσκληθεί από τον αμερικανό ομόλογό   Τζέιμς Ματίς (απόστρατο Στρατηγό των πεζοναυτών), να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Defense Department (Πεντάγωνο). Επισημαίνουμε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ είχε πραγματοποιήσει τρία επίσημα ταξίδια στις ΗΠΑ , χωρίς όμως να κατορθώσει να γίνει δεκτός από τον προηγούμενο αμερικανό Υπουργό Άμυνας  Άστον Κάρτερ (Κυβέρνηση Ομπάμα), παρότι αυτός τον είχε προσκαλέσει!
Πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς , είχε  συνάντηση με τον Μάικλ Φλιν που είναι ο σύμβουλος του αμερικανού Προέδρου σε θέματα ασφαλείας και με την αναπληρώτριά του Κέι Τι Μακφάρλαντ, στον Πύργο Τραμπ  στην Νέα Υόρκη, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό και τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με έμφαση την ενεργειακή συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Στη συνάντηση  προσήλθαν και  οι ελληνοαμερικανικοί  Ρινς Πρίμπους και  Τζορτζ Τζιτζίκος, στενοί  συνεργάτες  του αμερικανού Προέδρου.

Αλλαγές αναμένονται στην  αμερικανική εξωτερική πολιτική
Άνοιγμα είναι η πολιτική αποτελεσματικότητα του Ντ. Τραμπ, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ασκήσει Κυβερνητική εξουσία,  ούτε υπήρξε Γερουσιαστής ή Βουλευτής.  Αλλά και ως προσωπικότητα συγκεντρώνει αντιφατικές κρητικές.  Σύμφωνα  με δημοσκόπηση της Washington Post και του δικτύου ABC, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος επί τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.  Στην ερώτηση «εάν έχετε μια θετική η λιγότερη θετική εικόνα» για τον Ντόναλντ Τραμπ το 54% των αμερικανών έχει μάλλον αρνητική άποψη για τον νέο πρόεδρο, ενώ το 40% εμφανίζεται να έχει θετική εικόνα. 
Τα ποσοστά αυτά ήταν αντιστρόφως ανάλογα την περίοδο της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2009 με το 79% να έχει θετική άποψη. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των Αμερικανών παραμένει αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. 
Σταχυολογώντας αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις και δηλώσεις του Ντ. Τράμπ, για διεθνή θέματα  αιχμής,  δημιουργείται ένας βασικός καμβάς πάνω στο οποίο μάλλον θα «υφανθεί» η νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική.
  1. Θεωρεί τη Ρωσία περισσότερο σύμμαχο και λιγότερο αντίπαλο.  Η ενδεχόμενη αμερικανορωσική προσέγγιση, είναι σαφές ότι θα προκαλέσει  προβλήματα στην  πολιτική των Βρυξελών και του Βερολίνου,  που συνεχίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αξιοποιώντας μάλιστα το ΝΑΤΟ.
  2. Έχει ταχθεί κατά της αναθεωρητικής πολιτικής  της Κίνας στη νότια Σινική θάλασσα, στηρίζοντας και τις διεκδικήσεις της Ταιβάν.
  3. Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μορφές απειλών, όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση και  χαρακτηρίζει την Ατλαντική Συμμαχία ως απαρχαιωμένο και δαπανηρό στρατιωτικό μηχανισμό.  Είναι αποφασισμένος να απαιτήσει από τους Ευρωπαίους να πληρώσουν για τα έξοδα λειτουργίας  του ΝΑΤΟ,  που μέχρι σήμερα πλήρωναν, το μεγαλύτερο μερίδιο, οι ΗΠΑ. Και  ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα εναντίον της ισλαμικής εισβολή στην Ευρώπη.
  4. Εγκωμίασε το βρετανικό Brexit σαν μια σωστή πράξη εναντίον του γερμανικού οικονομικού απολυταρχισμού, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι, περιμένει να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας.
  5. Οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν  στο Ισραήλ που είναι ο πιο σημαντικός  στρατηγικός σύμμαχός τους. Έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ότι πιο ανόητο έχει δει και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα την αναιρέσει. Ήδη η ισραηλινή Κυβέρνηση Μπ. Νετανιάχου, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του νέου  Προέδρου των ΗΠΑ.
  6. Επισήμανε ότι οι πολιτικές επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία ήταν αντικρουόμενες, αφού  από την μία επιχειρούσε  να νικηθεί το ISIS και από την άλλη να ανατραπεί ο Άσαντ. Προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τις οποίες και συσχέτισε με την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Οι ΗΠΑ θα αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με  την  Αίγυπτο, την οποία θεωρούν ως πυλώνα σταθερότητας. 
Το επιτελείο του Τράμπ
  Έγκυροι αναλυτές που ασχολούνται με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, υποστηρίζουν,  ότι αυτή δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των αποφάσεων του Προέδρου, αφού υπάρχει ένα δομημένο σύστημα το οποίο λαμβάνει τις πολύ κρίσιμες αποφάσεις, αν και ο αυθορμητισμός και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Τράμπ,  προκαλούν εύλογες ανησυχίες. Ωστόσο, οι επιλογές υπουργών και συνεργατών του,  στους κρίσιμους τομείς της διπλωματίας, της Άμυνας και της ασφάλειας,  δίνουν το πρώτο στίγμα της κατεύθυνσης και των επιλογών  των  ΗΠΑ  στα Στρατηγικής σημασίας διεθνή ζητήματα.
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι  ο Ρεξ Τίλερσον, μέχρι πριν λίγες μέρες, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil  και εκ των συνομιλητών του πρόεδρου της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επιλογή του Ρεξ Τίλερσον σηματοδοτεί και την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας  και της γεωοικονομίας, ως βασικούς παραμέτρους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Επίσης , για πρώτα φορά σε αμερικανική Κυβέρνηση μετέχουν τρεις απόστρατοι στρατηγοί. 
Ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν, έχει  αναλάβει τη πολύ σημαντική θέση του σύμβουλου εθνικής ασφάλειας του αμερικανού  προέδρου. Ο  Τζον Κέλι είναι ο πανίσχυρος  υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο  πρώην πεζοναύτης, στρατηγός ε.α. Τζον Κέλι, έχει αναλάβει να ηγηθεί της αναχαίτισης της παράνομης μετανάστευσης και  να διασφαλίσει την εσωτερική ασφάλεια. Σε αυτόν υπάγονται και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο  απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μάτις, είναι ο  επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου. Είναι ο πρώτος στρατηγός που  αναλαμβάνει  το αξίωμα αυτό,  μετά τον Τζορτζ Μάρσαλ το 1950 με Πρόεδρο τον Χάρι Τρούμαν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top