GuidePedia

0

Πληροφορίες που μεταδίδουν μιντιακοί ακτιβιστές μέσω Twitter και ανησυχίες δημοσιογράφων μεταφέρουν μια εικόνα πιθανής επικείμενης εισβολής της Τουρκίας στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Στο Twitter αναρτήθηκε φωτογραφία του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, σε τουρκικό οχύρωμα στο Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, να αγναντεύει προς το έδαφος του Ιράκ.

Ο Τούρκος αρχηγός συνοδεύεται από τους αρχηγούς των τουρκικών όπλων, μεταξύ αυτών και του Ναυτικού. Ίσως οι Τούρκοι σκέφτονται να εισβάλουν με… φρεγάτες στη Μοσούλη.

Όλο το βράδυ οι Τούρκοι μετέφεραν νέες εφεδρείες αρμάτων μάχης κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και μάλιστα οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τουρκία επικαλείται ως αφορμή για την εισβολή της στο βορειοδυτικό Ιράκ την προστασία των συγγενικών της τουρκμενικών πληθυσμών και των Αράβων σιιτών από αντίποινα της ιρακινής σιιτικής παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι.

Επίσης η Τουρκία κατηγορεί τους «τρομοκράτες» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ότι χρησιμοποιούν βάσεις στο βόρειο Ιράκ για να της επιτίθενται.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει ομολογήσει ότι επιθυμεί να ενσωματώσει υπό την κυριαρχία της το βορειοδυτικό Ιράκ και την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχής της Μοσούλης.

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι εάν η Τουρκία εισβάλει στο Ιράκ σημαίνει πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ κάλεσε τον πρέσβη του Ιράκ, Ταλάλ Τζαμάλ Σαλάχ Αλ Ουμπαϊντί και του επέδωσε τελεσίγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι «Αν το Ιράκ δεν εμποδίσει την ανάπτυξη σιιτικών δυνάμεων στα περίχωρα της Μουσούλης και της Ταλ Αφάρ οι τουρκικές δυνάμεις θα αναλάβουν να το κάνουν και δεύτερον, αν το Ιράκ δεν εξαλείψει άμεσα την παρουσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην περιοχή Σίντζαρ θα το κάνει η Τουρκία».

Και κατέληξε: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος σε αυτή την παρουσία των τρομοκρατών στα σύνορά μας. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, θα το κάνουμε εμείς. Έχετε προθεσμία 24 ωρών».

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Ερντογάν έχει όντως αποφασίσει να εισβάλει στο Ιράκ θα το κάνει τώρα, πριν οι ΗΠΑ ορκίσουν Πρόεδρο.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top