GuidePedia

0

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματούν προς το παρόν οι επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία από μια από τις αεροπορικές του βάσεις, ενώ χθες ο Ιρανός υπουργός Άμυνας άσκησε κριτική στη σύμμαχο χώρα.
Ο υπουργός Άμυνας Χοσεΐν Ντεγάν επέκρινε σε τηλεοπτική συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες τη Μόσχα για την ανακοίνωση δημοσίως της χρήσης από τις δυνάμεις της μιας βάσης στο Ιράν για την πραγματοποίηση πληγμάτων στη Συρία όπου υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στον πόλεμό τους κατά των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

"Φυσικά οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι είναι μια υπερδύναμη και μια χώρα με επιρροή (...)", ωστόσο πίσω από την ανακοίνωση των επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος του Ιράν, κρύβεται μια βούληση "να προβληθούν, χωρίς να λάβουν υπόψη" το Ιράν, σημείωσε.

Οι επιδρομές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας "συγκεκριμένης και εγκεκριμένης αποστολής και αυτή έχει τελειώσει τώρα. Αυτοί (οι Ρώσοι) πραγματοποίησαν τις επιδρομές αυτές και έφυγαν", διευκρίνισε παράλληλα σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Ωστόσο ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων παρόμοιων ρωσικών αποστολών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από "την κατάσταση στην περιοχή" και θα χρειαστεί "την έγκρισή μας".

Το Ιράν και η Ρωσία είναι οι κύριοι σύμμαχοι των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα του εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια.

Η Τεχεράνη τηρεί εχεμύθεια όσον αφορά το μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρει στο συριακό καθεστώς ενώ η Μόσχα, η οποία διαθέτει στη Συρία μια αεροπορική βάση, ανακοινώνει τακτικά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών και ενίοτε κάποια εμπλοκή στρατιωτών της στο έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βομβαρδιστικά της Su-34 πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία, απογειωνόμενα για πρώτη φορά από το αεροδρόμιο της Χαμεντάν, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος μιας τρίτης χώρας για να προχωρήσει σε πλήγματα στη Συρία από την έναρξη της στρατιωτικής της εκστρατείας τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη "μετείχαν σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία κατόπιν αιτήματος των νόμιμων συριακών αρχών και με την συγκατάθεση του Ιράν".

Το θέμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για το Ιράν, το Σύνταγμα του οποίου απαγορεύει σε ξένα στρατεύματα να στρατοπεδεύουν στο έδαφός του.
"Συνεργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Συρία και τη Ρωσία", σημείωσε εξάλλου ο Ιρανός υπουργός Άμυνας.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top