GuidePedia

0

Έλεγα χτες για την κόντρα ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ολλανδία από την μία πλευρά, και την Τουρκία από την άλλη, με την Τουρκία να λέει ότι έστειλε τον Ιούλιο του 2015 στην Ολλανδία έναν από τους Βέλγους βομβιστές των Βρυξελλών, και τους Βέλγους και τους Ολλανδούς να λένε ότι όντως η Τουρκία τον έστειλε πίσω, αλλά δεν έδωσε επαρκείς πληροφορίες για την δράση του.

Επειδή υπάρχει αυτό το γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών, θέλω να εξηγήσω με μεγαλύτερη ακρίβεια την σχέση του Ερντογάν, και της Τουρκίας γενικότερα, με τον ISIS. Κανένας από τους ηγέτες της Δύσης δεν πιστεύει ότι η Τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για τις βόμβες που σκάνε στην Γαλλία, το Βέλγιο κλπ. Η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και οι ηγέτες των Δυτικών χωρών δεν θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, αν ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου τους έβαζαν βόμβες. Θα τους είχαν απομονώσει αμέσως.

Βόμβες στις Δυτικές χώρες έβαζαν ηγέτες που είχαν κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ, και μόνο για την περίοδο που είχαν πόλεμο με το ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα ο Καντάφι της Λιβύης, ο Κάστρο της Κούβας, ο Σαντάμ Χουσέιν του Ιράκ, ο Ομάρ αλ Μπάσιρ του Σουδάν, μέχρι πρόσφατα το Ιράν κτλ. Ή για παράδειγμα βόμβες έβαζε, και βάζει φαντάζομαι, το Πακιστάν στην Ινδία κτλ. Η Τουρκία όμως είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να βάζει βόμβες στις χώρες του ΝΑΤΟ. Γιατί πολύ απλά οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, και θα απομόνωναν αμέσως την Τουρκία, αν κάποια βόμβα έσκαγε σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα με εντολή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Απλά επειδή η Τουρκία αγοράζει το πετρέλαιο του ISIS στην Συρία και το Ιράκ, και με αυτόν τον τρόπο τον ενισχύει οικονομικά κατά περίπου 1 δις δολάρια ετησίως, και επειδή σίγουρα η Τουρκία παρέχει στον ISIS και υποστήριξη σε επίπεδο εξοπλισμού και πληροφόρησης στον πόλεμο του με τους Κούρδους και τον Άσαντ στην Συρία, ο ISIS αποκτά πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα, την οποία μπορεί αν θέλει να χρησιμοποιεί και στην Ευρώπη. Αυτό είναι το θέμα. Κατηγορούν οι Ευρωπαίοι την Τουρκία ότι έμμεσα, άσχετα αν το θέλει ή όχι, υποστηρίζει τον ISIS στην Ευρώπη, με το σκεπτικό ότι χωρίς την Τουρκία ο ISIS θα είχε πολύ μικρότερες επιχειρησιακές ικανότητες. Παρόλο που δεν είναι μόνο η Τουρκία που παρέχει υποστήριξη στον ISIS.

Αντίστοιχα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η υποστήριξη των Δυτικών στους Κούρδους της Συρίας, καταλήγει στους Κούρδους της Τουρκίας (PKK), λόγω της συνεργασίας των Κούρδων της Συρίας με τους Κούρδους της Τουρκίας, και άρα οι Δυτικοί έμμεσα υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK στην Τουρκία.

Βλέπετε στον παρακάτω χάρτη με κόκκινο κύκλο την υποστήριξη των Δυτικών στους Κούρδους της Συρίας, που μεταφέρεται στους Κούρδους της Τουρκίας. Με πράσινο κύκλο βλέπετε την υποστήριξη της Τουρκίας στους Σουνίτες της Συρίας, που μεταφέρεται στην Ευρώπη.

Χάρτης 1



Ακούτε και την αριστερή προπαγάνδα στην Ελλάδα που λέει ότι φωνάζουν οι Ευρωπαίοι για τις βόμβες του ISIS στην Ευρώπη, αλλά δεν λένε τίποτα για τις βόμβες στην Τουρκία, εννοώντας ότι όπως η υποστήριξη των Τούρκων στους Σουνίτες της Συρίας καταλήγει σε υποστήριξη του ISIS στην Ευρώπη, έτσι και η υποστήριξη των Δυτικών στους Κούρδους της Συρίας καταλήγει σε υποστήριξη του PKK στην Τουρκία. Αναπαράγουν ουσιαστικά την ρητορική του Ερντογάν.

Επομένως το πρώτο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ούτε οι Δυτικοί κατηγορούν την Τουρκία ότι ευθύνεται άμεσα για τις επιθέσεις στην Ευρώπη, ούτε οι Τούρκοι κατηγορούν τους Δυτικούς ότι ευθύνονται άμεσα για τις επιθέσεις των Κούρδων στην Τουρκία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στην Δύση και την Τουρκία.

Όσο οι Τούρκοι θα υποστηρίζουν τους Σουνίτες στην Συρία, και όσο οι Δυτικοί θα υποστηρίζουν τους Κούρδους στην Συρία, οι Τούρκοι και οι Δυτικοί θα βρίσκονται πίσω από διαφορετικά στρατόπεδα. Και η μία πλευρά, μέσω του PKK, θα κάνει επιθέσεις στην Τουρκία, και η άλλη πλευρά, μέσω του ISIS, θα κάνει επιθέσεις στην Δύση. Αυτό δεν είναι ένας άμεσος πόλεμος Δύσης-Τουρκίας, αλλά είναι σίγουρα ένας έμμεσος πόλεμος, και δεν μπορεί να τελειώσει αν οι Τούρκοι και οι Δυτικοί δεν συμφωνήσουν στο τι θα γίνει με τους Κούρδους της Συρίας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top