GuidePedia

0


Σύμφωνα με το American Interest, η σκληρή κριτική που άσκησε πρόσφατα η Ρωσία προς την σύμμαχο της Βόρεια Κορέα ίσως σχετίζεται με τις συζητήσεις Ρωσίας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού προς τις δύο αυτές βιομηχανικές δυνάμεις. Βλέπε American Interest και Reuters παρακάτω.



Η Βόρεια Κορέα είναι μία κομμουνιστική χώρα με πολύ μικρή παραγωγή, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι καπιταλιστικές χώρες με πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή και τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Η Ιαπωνία είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και η Νότια Κορέα η 13η. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν πολύ εχθρικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, αλλά μέχρι πρόσφατα είχαν και μεταξύ τους εχθρικές σχέσεις, αφού οι Ιάπωνες είχαν εισβάλλει στην Χερσόνησο της Κορέας και αποχώρησαν μόνο μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και κατά την διάρκεια της κατοχής τους είχαν κακοποιήσει πάρα πολύ τους Κορεάτες.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους. Βλέπε άρθρο Diplomat. Αυτό εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αφού πρόκειται για δύο συμμάχους των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά εξυπηρετεί και τους Ρώσους, γιατί ένας αγωγός μπορεί να εξυπηρετήσει και την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, και να λύσει για τις δύο χώρες το πρόβλημα με το ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγουν κυρίως από το Κατάρ και την Αυστραλία. Βλέπε Energy Information Administration.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι Ρώσοι θα ήταν διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην Ιαπωνία μέρος των Kuril Islands, τα οποία οι Ρώσοι κατέλαβαν μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και τα οποία αποτελούν την αιτία που οι Ρώσοι δεν έχουν υπογράψει με τους Ιάπωνες επίσημη ανακωχή μετά το τέλος του ΒΠΠ.

Αν κατασκευαστούν αυτοί οι αγωγοί οι Ρώσοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα μέρος των εξαγωγών τους προς την ΕΕ, και ενδεχομένως να επιτρέψουν στην ΕΕ να προμηθευτεί φυσικό αέριο και από άλλες πηγές, ώστε να μειώσει την εξάρτηση της από την Ρωσία, όπως είναι η επίσημη γραμμή των Βρυξελλών. Επομένως παρόλο που ένας αγωγός Ρωσίας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας θα μπορούσε να μπλέξει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό τοπίο, θα μπορούσε να έχει και ευεργετικές επιπτώσεις.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top