GuidePedia

0

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει άσυλο στον δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Βλέπε Business Insider. Το περίεργο δεν είναι αυτό, γιατί όλοι ξέρουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει. Το περίεργο είναι ότι το είπε. Και το θέμα είναι γιατί το είπε.

Είτε το είπε για να τραβήξει το αυτάκι στον Άσαντ, είτε το είπε για να τραβήξει το αυτάκι στους Ιρανούς, των οποίων ο Άσαντ είναι βασικός σύμμαχος και δεν συζητούν την απομάκρυνση του, είτε το είπε για να δείξει στους Τούρκους και τους Άραβες ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του Άσαντ. Να θυμίσω ότι στην κόντρα των Ιρανών με τους Σαουδάραβες, τον Ιανουάριο του 2016, το Bloomberg έγραψε ότι στα σημεία οι ΗΠΑ πήραν το μέρος των Ιρανών.

Οι Τούρκοι και οι Άραβες θα δέχονταν την Ρωσία στην Συρία αν επέτρεπε την ανατροπή του Άσαντ, γιατί ξέρουν ότι ούτε τους Ρώσους τους συμφέρει να βγάλουν οι Ιρανοί πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο. Αν οι Ρώσοι σταματούσαν να στηρίζουν τον Άσαντ θα ήταν εύκολο για τους Τούρκους και τους Άραβες να τον ανατρέψουν. Οι Ιρανοί δεν θα μπορούσαν να τους σταματήσουν. Επομένως και οι Ιρανοί και ο Άσαντ δεν μπορούν να διώξουν τους Ρώσους. Είναι εξαρτημένοι από αυτούς, και αναγκασμένοι να ανεχθούν κάποια καπρίτσια τους.

Έχω ξαναπεί ότι ο λόγος που οι Ρώσοι δεν μπορούν να πουλήσουν τους Ιρανούς στην Συρία, είναι ότι οι Ιρανοί για να τους εκδικηθούν μπορεί να στείλουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ενώ η προτεραιότητα τους είναι να το στείλουν στην Κίνα μέσω Πακιστάν. Αν βέβαια η Τουρκία δεσμευόταν να προωθήσει το Ρωσικό αέριο οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πουλήσουν τους Ιρανούς, που τελευταία τα έχουν καλά και με τις ΗΠΑ. Αλλά το θέμα είναι ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να είναι εξαρτημένοι από τους Ρώσους και θέλουν να προωθήσουν την δική τους ενεργειακή ατζέντα. Μπάχαλο....

Το σίγουρο είναι ότι με αυτό που είπε ο Πούτιν έστειλε ένα μήνυμα. Είτε προς την μία πλευρά είτε προς την άλλη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top