GuidePedia

0

Tηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού RT κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια εισόδου στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας στη Συρία, όπου μαχητικά της ρωσικής Αεροπορίας εξορμούν εναντίον ισλαμιστών του ISIS (και όπως φαίνεται αντικαθεστωτικών) υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του συριακού Στρατού.

Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες από τη βάση επιχειρήσεων της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και απεικονίζουν μαχητικά Su-30 Flanker και Su-34 Fullback να επιστρέφουν από αεροπορικές επιδρομές έχοντας αφήσει τα όπλα τους πάνω από στόχους σε συριακό έδαφος.

Παράλληλα στη γραμμή πτήσεων φαίνονται πολλά από τα Su-25 Frogfoot μονοθέσια αλλά και διθέσια της εκσυγχρονισμένης έκδοσης SU-25UTM τα οποία φαίνεται ότι είναι οπλισμένα με συμβατικές βόμβες FAB 500, ενώ σε πλάνα από επιθέσεις φαίνεται ότι χρησιμοποιούν και κάλαθους ρουκετών οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν επιλέγοντας μέσα από μια ευρεία γκάμα τύπων όπως οι UB-32A των 57mm, οι  S-5, οι B-8M1 των 80mm, οι S-8, οι κατευθυνόμενες S-24 των 240mm και οι S-25 των 330mm.

Τα Su-25 μπορούν επίσης να οπλιστούν με κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ των 350kg και 670kg και βόμβες διασποράς (cluster bombs) ενώ φέρουν δίκαννο πυροβόλο των 30mm AO-17A.

Είναι η πρώτη φορά που τα ρωσικά μαχητικά εγγύς υποστηρίξεως επιστρέφουν στη δράση πάνω από τους ουρανούς του Αφγανιστάν από το τέλος της σοβιετικής εισβολής στη χώρα το 1986 πλαισιωμένα φυσικά από πιο μοντέρνους τύπους όπως νέο το υποστρατηγικό μαχητικό κρούσης τύπου Su-34 Fullback.

Τα μέρα ασφάλειας στην βάση της Λαττάκειας αναφέρεται ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς η απόσταση από τις γραμμές των αντικαθεστωτικών και ισλαμιστών απέχουν μονάχα 40km μια διαδρομή που αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο μέσα σε μια περίπου ώρα!

Για το λόγο αυτό οι ρώσοι χειριστές έχουν υιοθετήσει διάφορες τακτικές μεταξύ των οποίων και προφίλ προσέγγισης για προσγείωση με μεγάλο ρυθμό καθόδου από διαφορετικές κατευθύνσεις, για την αποφυγή του ενδεχομένου προσβολής από αντάρτικες δυνάμεις που - τυχόν - καταφέρουν να παρεισφρήσουν πλησίον της περιοχής του αεροδρομίου.   

Η δραστηριότητα φαίνεται ότι είναι έντονη λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιχειρήσεων της ρωσικής Αεροπορίας που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ συνεχείς είναι και οι αφίξεις και αναχωρήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών που μεταφέρουν πυρομαχικά, εφόδια και προσωπικό.

Αναφέρεται επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βασίζονται μονάχα στο δίκτυο πληροφοριών του συριακού στρατού για τις θέσεις των ισλαμιστών, αλλά λαμβάνουν δεδομένα και από άλλες πηγές όπως μη επανδρωμένα UAV και πιθανώς συστήματα δορυφορικής επιτήρησης και αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τον Σμήναρχο Igor Klimov εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε ότι «Tα δεδομένα από τις αεροπορικές επιδρομές αναλύθηκαν και εξακριβώθηκαν από πολλαπλές πηγές, ενώ απεικονίζουν καθαρά ότι οι ρωσικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον θέσεων τρομοκρατών που ανήκουν στο ISIL. Επιθέσεις εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων όπου υπήρχε η παρουσία άμαχων πολιτών δεν περιλαμβανόταν στο σχεδιασμό και δεν πραγματοποιήθηκαν».

Από τις 30 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η επιχείρηση, η ρωσική Αεροπορία εναντίον των ισλαμιστών στη Συρία, έχουν πληγεί 10 κύριοι στόχοι στους οποίους περιλαμβάνεται ένα κέντρο διοικήσεως, κτήρια που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση εκρηκτικών, κέντρα επικοινωνιών και θέσεις αποθήκευσης καυσίμων και πυρομαχικών.

Συνολικά έγινε γνωστό ότι στην επιχείρηση στη Συρία εμπλέκονται 50 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top