GuidePedia

0

Το Ισραήλ παραπονέθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Τουρκίας στην υποστήριξη της τρομοκρατίας στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Κατήγγειλε πως η Τουρκία φιλοξενεί και υποστηρίζει την ηγεσία της Χαμάς.
Όπως μεταδίδει ο ιστοχώρος «http://defenddemocracy.org/», αρχικά τα πυρά στράφηκαν στον αλ Αρουρί, τον υπεύθυνο για την έκρηξη του πρόσφατου πολέμου στη Γάζα. Είναι προφανώς εξοργιστικό μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προσφέρει καταφύγιο στο Αρουρί. Υπάρχουν όμως και χειρότερα.
Στα μέσα Νοεμβρίου η Τουρκία έγινε καταφύγιο και ενός, ακόμα πιο υψηλόβαθμου, στελέχους της Χαμάς, του Ιμάντ αλ Αλαμί, ενός δηλαδή από τους έξι ιδρυτές της Χαμάς και ενός άνδρα που έχει στενές σχέσεις με το Ιράν και έχει ταξιδέψει… άπειρες φορές στην Τεχεράνη, λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια για τη Χαμάς. Ο αλ Αλαμί όμως έχει στενές σχέσεις και με τη Χεζμπολάχ και τον ηγέτη της σεΐχη Χασάν Νασράλα…

Ο αλ Αλαμί πήγε στην Τουρκία μετά τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα. Πήγε εκεί με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να εγχειριστεί στο δεξί του πόδι. Φήμες ανέφεραν ότι είχε τραυματιστεί σε μια ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση, αν και η Χαμάς μιλούσε πάντα για τραυματισμό του από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Ο Αλαμί όμως παρέμεινε στην Τουρκία και μετά την αποθεραπεία του και μάλιστα διατηρεί ανοικτούς και τους διαύλους του με την Τεχεράνη, γεγονός που σημαίνει πως η Άγκυρα αναπτύσσει έναν νέο ρόλο στον επανεξοπλισμό της Χαμάς και στη διευκόλυνση μιας μέλλουσας στρατιωτικής της δράσης, αλλά ίσως να αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο για την συνεργασία Ιράν-Τουρκίας.

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είναι γνωστές οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς. Η παρουσία του Αλαμί, πάντως, ανεβάζει σε άλλο επίπεδο την παρουσία της Χαμάς στην Τουρκία. Η παρουσία του είναι ίσως σημάδι πως η Χαμάς ετοιμάζει κάτι καινούργιο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top