GuidePedia

0



 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Καθαρά απειλητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν στέλνουν οι Κούρδοι σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού. Η βουλευτής του φιλο-κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίς Γκιουλτέν Κισάνακ απείλησε ακόμη και με την επανέναρξη του ένοπλου αγώνα του PKK.
“Η κυβέρνηση μειώνει τους διαύλους διαλόγου, και σα να μην φτάνει αυτό ο πρωθυπουργός απειλεί με την παύση του διαλόγου! Κύριε πρωθυπουργέ εμείς σας επιστρέφουμε την απειλή. Να αναλάβετε την ευθύνη και αν θέλετε σταματήστε το διάλογο, να βγεις να το δηλώσεις…. Εκεί που σταματά η κουβέντα και ο διάλογος ξεκινά κάτι άλλο, και το ξέρεις καλύτερα από μένα. Μην το πω εγώ αυτό».
Η Κισάνακ αφού τόνισε πως τους τελευταίους 8 μήνες έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θέλει μόνο μια απλή κατάπαυση του πυρός ή μια συνολική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος όπως αρχικά είχε υποσχεθεί.
Απευθυνόμενη στον Ερντογάν, η βουλευτής του BDP τόνισε « ο βασικός χαρακτήρας αυτής της διαδικασίας της επίλυσης του ζητήματος ήταν το άνοιγμα του δρόμου στη δημοκρατική πολιτική. Αλλά εσύ έχεις βάλει τεράστια εμπόδια στην πολιτική δράση. Χιλιάδες άνθρωποι με πολιτικές απόψεις βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές».
Οι Κούρδοι δηλαδή ο Αμντουλάχ Οτζαλάν, το PKK , το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας όπως και οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους από το πακέτο εκδημοκρατισμού το οποίο ανακοίνωσε πριν από δυο εβδομάδες ο Ερντογάν. Καθώς στο πακέτο δεν περιελήφθη η αποφυλάκιση χιλιάδων Κούρδων πολιτικών κρατουμένων όπως και η διδασκαλία της Κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία της Τουρκίας. Παράλληλα δεν δόθηκε αυξημένη αρμοδιότητα στους δήμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπως περίμεναν οι Κούρδοι.
Το PKK και ο ηγέτης του ο Οτζαλάν, έχουν κηρύξει εκεχειρία από τον περασμένο Ιούνιο στα πλαίσια του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση και έχουν αποχωρήσει πολλοί αντάρτες από τη νοτιοανατολική Τουρκία με κατεύθυνση το βόρειο Ιράκ.
Η Γκιουλτέν Κισάνακ είναι η βουλευτής που με το θάρρος της είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία. Τον Αύγουστο του 2012 ενώ περιόδευε στη νοτιοανατολική Τουρκία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είχε αγκαλιαστεί με Κούρδους αντάρτες του PKK και μπρστά στα μάτια χιλιάδων Κούρδων και τηλεοπτικών καμερών είχε συνομιλήσει μαζί τους. Ο τουρκικός στρατός δεν είχε παρέμβει καθόλου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top