GuidePedia

0


 Bahar Kimyongür, Égalité et Réconciliation (Γαλλία)       (μτφ. Κριστιάν)Τέλος φόρμας

Κάθε πληροφορία  που μας έρχεται από τη Συρία πρέπει να πιάνεται με γάντια. Αλλά αυτή που ακολουθεί παραείναι σημαντική για να αγνοηθεί. Μας έρχεται από τον Eliot Higgins, έναν Αμερικανό παθιασμένο με τους υπολογιστές  που συντηρεί ένα ιστολόγιο με το ψευδώνυμο Brown Moses.

Ο Higgins είναι ένας αυτοδίδακτος άνεργος που σταδιακά έγινε εμπειρογνώμονας όπλων της συριακής σύγκρουσης στο σημείο να θεωρείται αναφορά από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αυτή την Τρίτη 17 Σεπτέμβριου, ο Higgins ανακάλυψε στην ιστοσελίδα LiveLeak τρία βίντεο που σχετίζονται με τη χημική επίθεση της 21ης ​​Αυγούστου που σημειώθηκε στα προάστια της Δαμασκού.

Η λεζάντα αυτών των βίντεο αναφέρει ότι οι εικόνες βρέθηκαν στα smartphone τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου από Κούρδους μαχητές στα σύνορα (με τη Τουρκία; Με το Ιράκ;).

Δείχνουν υποτιθεμένους μαχητές της  Ταξιαρχίας του Ισλάμ (Liwa Al Islam) που πυροδοτούν βλήματα που εμφανώς φέρνουν χημικά φορτία.

Σε ένα από τα βίντεο, μαχητές εξοπλισμένοι  με αντιασφυξιογόνες μάσκες, που δηλώνουν ότι ανήκουν στη Katibat Rih al Sarsar, στη ταξιαρχία του θυελλώδους ανέμου, η ίδια οργάνωση που, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012, απειλούσε ότι θα εξολοθρεύσει όλους τους Αλαουϊτες στη Συρία με χρήση χημικών όπλων.

Στο πρώτο βίντεο, ο φερόμενος ως τρομοκράτης μιλά για «σκυλιά του Άσαντ» και ρουκέτες «ababil» . Προσθέτει: «Τετάρτη 21 Αυγ 2013. Επιχείρηση θυελλώδους ανέμου. Liwa αλ-Ισλάμ (Ταξιαρχία του Ισλάμ).  Στόχευση των δυνάμεων που είναι στην ασαντική εξουσία στο Qaboun.  Allah u Akbar»

  
Στο δεύτερο βίντεο, ο φερόμενος ως τρομοκράτης, δηλώνει: «Chabbih Assad στη γειτονιά του Qaboun. Τετάρτη 21. Με ρουκέτες ababil. Allah u Akbar».


Στο τρίτο βίντεο, ο φερόμενος ως τρομοκράτης, δηλώνει: «Τα σκυλιά του Άσαντ  στην περιοχή Jobar. Χρησιμοποιώντας δύο πυραύλους ababil. Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013. Allah u Akbar».


Ωστόσο, ο Higgins Eliott αμφιβάλει για την αυθεντικότητα αυτών των βίντεο βασιζόμενος σε τρία επιχειρήματα:
1. Η χαμηλή φωτεινότητα στις τρεις σκηνές δεν αντιστοιχούν σε στις ατμοσφαιρικές και αστικές συνθήκες το βράδυ της 20 - 21 Αυγ και των προαστίων που αναφέρονται. Ισχυρίζεται ότι η Δαμασκός ήταν κάτω από πανσέληνο εκείνο το βράδυ και ότι οι περιοχές όπου οι μαχητές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται θα έπρεπε να καλύπτονται από τον δημόσιο φωτισμό.
2. Οι τρομοκράτες δείχνουν φαινομενικά τη σημαία της Liwa αλ-Ισλάμ, γεγονός που δεν αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο,  συνήθεια αυτής της ένοπλης ομάδας.
3. Βλέπουμε τα φερόμενα ως τρομοκράτες μέλη της Liwa al Islam να πυροδοτούν όλμους με σοβιετικά κανόνια τύπου D-30 Howitzer, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η χημική επίθεση διεξήχθη με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου BM-14.

Οι παραλείψεις του κ. Higgins
Κατά την ανάγνωση αυτών των επιχειρημάτων, διαπιστώνουμε ότι ο κ. Higgins κάνει μια σειρά από παραλείψεις.

Ας σημειώσουμε πρώτα ότι ο κ. Higgins ποτέ δεν έχει πατήσει το πόδι του στη Συρία και δεν μιλά αραβικά, ο ίδιος το αναγνωρίζει.

Δεύτερον, η περιοχή Qaboun περιλαμβάνει γεωργικές περιοχές, επομένως που φωτίζονται αμυδρά, κυρίως στο βόρειο τμήμα, στη πλευρά του Al Jidar. Επιπλέον, το Qaboun είναι μια γειτονιά που μαστίζεται από τον πόλεμο, και αμφιβάλουμε αν διαθέτει δημόσιο φωτισμό που να λειτουργήσει παντού. Στο τρίτο βίντεο, οι φερόμενοι ως  μαχητές της Liwa αλ-Ισλάμ ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο Jobar. Δεδομένου ότι το Jobar είναι μια εμπόλεμη ζώνη, μικρή είναι η πιθανότητα να διαθέτει βέλτιστο φωτισμό. Κοντά στο σταθμό των λεωφορείων, υπάρχουν πολλά κενά οικόπεδα χωρίς φωτισμό. Τέλος, εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ένοπλες ομάδες αποφεύγουν την έκθεση τους στο φως.


Τρίτον, η συριακή εξέγερση αποτελείται από περισσότερα από χίλιες ένοπλες ομάδες. 
Για να κερδίσουν την εύνοια των «δανειστών» του Κόλπου και ιδιαίτερα του Bandar, του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, οι οργανώσεις αυτές έχουν την τάση να προβάλουν το λόγκο τους, για να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, και συνεπώς να εμφανίζουν τον λογότυπό τους όσο γίνεται περισσόρερο.

Τέταρτον, οι διεθνείς ερευνητές αναφέρουν τη χρήση ρουκέτες 333 χιλιοστών διαμετρήματος στη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, βασισμένοι σε σκίτσα που ο ίδιος ο Higgins τους παρέδωσε [ 1 ]! 
Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο που εκδόθηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πύραυλοι αυτού του διαμετρήματος μπορούν να εκτοξευτούν μόνο με τη χρήση πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Falaq-2 ιρανικής παραγωγής. 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σοβιετικές ρουκέτες διαμετρήματος 140 χιλιοστών που μπορούν να εκτοξευτούν με πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων BM-14. 
Ωστόσο, στο πλήρες κείμενο της έκθεσης στο οποίο αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, γίνεται λόγος για χρήση ρουκετών 122 χιλιοστών στην επίθεση με χημικά όπλα. Αυτές οι ρουκέτες προωθούνται ακριβώς μέσω ολμοβόλων D-30, ακριβώς όπως αυτούς που βλέπουμε στα αμφιλεγόμενα βίντεο.

Προφανώς, ο αυτοδίδακτος Αμερικανός εμπειρογνώμονας έχει μια πολύ ελλιπή γνώση της έρευνας του ΟΗΕ.

Τα ψέματα της πρέσβειρας  των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Από την πλευρά της, η κυρία Samantha Power, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει επίσης τη χρήση πυραύλων των 122 χιλιοστών στη χημική επίθεση της Γκούτα [ 2 ]. Ωστόσο, προσθέτει ότι μόνο το συριακό καθεστώς διαθέτει τέτοια όπλα.

Ωστόσο, η ίδια έχει επίγνωση του γεγονότος ότι αντάρτες κατάσχεσαν διάφορα κανόνια D-30 κατά τη διάρκεια της κατάκτησης νομιμοφρόνων στρατιωτικών βάσεων, γεγονός που αναγνωρίζει επίσης ο κ. Higgins σε πολλά άρθρα του.

Εδώ, για παράδειγμα, εικόνες από ένα ολμοβόλο D-30 (122 χιλιοστά), που κατασχέθηκε από τους αντάρτες στη βάση του 46 ου συντάγματος κοντά στο Χαλέπι:

Εδώ είναι εικόνες της Ταξιαρχίας Muawiya bin Abu Sufyan που εκτοξεύει ρουκέτες 122 χιλιοστών προς θέσεις του συριακού στρατού στη Χάμα:


Εδώ, οι αντάρτες χρησιμοποιούν  μερικές ρουκέτες 122 χιλιοστών με δύο ολμοβόλα D-30 Howitzer στη Λαοδίκεια στις 10 Αυγούστου 2013:


Εδώ είναι οι εικόνες της ταξιαρχίας Αλ Φαρούκ που εκτοξεύουν ρουκέτες D-30 Howitzer στην αστυνομική ακαδημία του Khan al Assel κοντά στο Χαλέπι:


Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει κοιτάζοντας αυτά τα βίντεο, η κυρία Samantha Power πεύδεται ασύστολα για τις στρατιωτικές δυνατότητες των ομάδων Σύρων τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από το Ριάντ, δηλαδή, από την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η ταξιαρχία Liwa αλ-Ισλάμ δεν είναι όχι μόνο καλά χρηματοδοτούμενη , εξοπλισμένη και στελεχωμένη, μεταξύ των άλλων από τη Σαουδική Αραβία, αλλά, επιπλέον, μπορεί να υπερηφανεύεται για 16.000 ενεργούς μαχητές στα προάστια της Δαμασκού [ 3 ].

Είναι αυτονόητο ότι η κινητοποίηση χιλιάδων μαχητών από μία ένοπλη ομάδα μόνο της δίνει μια μεγάλη επιθετική ικανότητα και συντονισμού.
Ας θυμηθούμε ότι οι ανακριτές του ΟΗΕ μιλούν για δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στις 21 Αυγούστου του 2013 σε αρκετές συνοικίες στα προάστια της Δαμασκού: Zamalka, Irbine, Moudaamiya al Cham, Darayya, Καφρ Μπάτνα, κλπ..

Οι ρουκέτες «ababil» που εκτοξευτήκαν από κανόνια D-30, όπως φαίνεται στα αμφιλεγόμενα βίντεο θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν εκτοξευτεί από τους μαχητές της Liwa αλ-Ισλάμ στο μέτωπο του Jobar ή της Qaboune.

Προς το παρόν, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητα των βίντεο που αποδίδουν τη σφαγή με χημικά στις 21 Αυγούστου στους τζιχαντιστές της Liwa al Islam.

Αξίζουν όμως να μελετηθούν προσεκτικά.

Αυτό είναι το καθήκον μας προς το συριακό λαό και τους Αγγέλους μάρτυρες της Γκούτας της Δαμασκού.
Bahar Kimyongür
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top