GuidePedia

0

Ανησυχία επικρατεί μετά την διπλή επιδρομή όπου χτυπήθηκαν αποθήκες του συριακού στρατού, ότι η Χεζμπολάχ θα αντιδράσει και πιθανόν να αντιδράσει και η Συρία σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να προκαλέσει γενική ανάφλεξη στην περιοχή.
Συνεχίστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και τα ξημερώματα της Κυριακής,στη βόρεια Δαμασκό, στο ίδιο ερευνητικό κέντρο στο οποίο είχε χτυπηθεί ξανά και τον Ιανουάριο, προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις. Οι Ισραηλινοί δεν σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους, μόλις συνειδητοποίησαν ότι οι πρώτοι βομβαρδισμοί δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην μεταφορά ιρανικών πυραύλων SCUD και Fateh-110, σε μονάδες της Χεζμπολάχ, που δρουν στο έδαφος της Συρίας.

Από το Ισραήλ ως είθισται στην αρχή δεν σχολιάστηκε το γεγονός.Πριν από λίγο όμως  δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος «το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικά πλήγματα σε διάστημα τριών ημερών στην Συρία εναντίον όπλων που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ».
Η συριακή κρατική τηλεόραση, αναφέρει ότι οι πύραυλοι είχαν ως στόχο ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο. «Η τελευταία ισραηλινή επίθεση αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων».
Εν τω μεταξύ, το Ιράν καταδίκασε την, όπως την χαρακτήρισε,«ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας» και κάλεσε τις χώρες στην περιοχή να ταχθούν εναντίον της ενέργειας αυτής, μετέδωσαν σήμερα το ιρανικό δίκτυο Press TV και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Ιράν «καταδικάζει την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος και ζητεί από τις χώρες της περιοχής να αντιδράσουν με σύνεση σε αυτές τις επιθέσεις», σημείωσε ο Μεχμανπαράστ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που καταβάλλει το Ισραήλ «να δημιουργήσει αστάθεια και έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή».
«Το σιωνιστικό καθεστώς και οι σύμμαχοί του επιζητούν να δημιουργήσουν εθνικές και θρησκευτικές έριδες μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών», πρόσθεσε το Press TV, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Μεχμανπαράστ.
Ο Μεχμανπαράστ κάλεσε εξάλλου τις χώρες στην περιοχή να ταχθούν κατά της «επίθεσης», μετέδωσε επίσης το Fars, επικαλούμενο τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, το Ιράν είναι έτοιμο να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό αν υπάρξει ανάγκη, δήλωσε ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και αν υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ιρανός στρατηγός επισήμανε πως ο συριακός στρατός «με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας»..
Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, προάστιο της Δαμασκού, έπληξε δύο τάγματα της 4ης Μεραρχίας της Δημοκρατικής Φρουράς που διοικείται από τον αδελφό του Μπασαάρ Άσαντ, στρατηγό  Maher Assad,  καθώς και το ερευνητικό κέντρο. Αναφέρεται ότι μερικά από τα χτυπήματα ήταν και εναντίον του όρους Qassioun, τοποθεσία όπου βρίσκεται ένα από τα προεδρικά μέγαρα, αλλά και θέσεις διοικήσεως κια επιτήρησης της πρωτεύουσας.
Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων.
Κατά το BBC στοχοποιήθηκαν και θέσεις της Χεζμπολάχ.
Στρατιωτικές πηγές στο ισραηλινό  debka αναφέρουν ότι οι τακτικές βομβαρδισμού φορτίων εξελιγμένου οπλισμού με μετάβαση απο το Ιράν στην σιιτική Χεζμπολάχ, δεν αποδίδουν πλέον καθώς η μισή δύναμη της Χεζμπολάχ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, και παραλαμβάνει τον οπλισμό απευθείας.
Είναι γεγονός, ότι ο συριακός στρατός άμεσα μετέφερε τους SCUD D και τους Fateh-110 απευθείας στις επίλεκτες ταξιαρχίες Al Qods και Al Mahdi της Χεζμπολάχ, οι οποίες πρωταγωνιστούν στο συριακό μέτωπο, στις μάχες για την πόλη κλειδί Al Qusayr κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, με τους ισλαμιστές αντάρτες να την κατέχουν ένα χρόνο τώρα.
Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες η ταξιαρχία Al Mahdi, ενώθηκε με την Al Qods στις 30 Απριλίου. Η Χεζμπολάχ μαθαίνει να χρησιμοποιεί τον οπλισμό αυτό στη μάχη με τους ισλαμιστές.Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε οργάνωση (ουσιαστικά πολιτοφυλακή) να αποκτά δεξιότητες και δυνατότητες τακτικού στρατού. Πράγμα που δείχνει την ραγδαία αναβάθμιση της οργάνωσης, από τον κερδισμένο ουσιαστικά πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ στις μάχες του ποταμού Λιτάνι, επιχειρήσεις που καθιέρωσαν την οργάνωση ως κράτος εν κράτει στον Λίβανο, αλλά και ώθησε στην πολιτική της πτέρυγα να συμμετέχει στην λιβανέζικη κυβέρνηση και στην διοίκηση της χώρας.
Το Ισραήλ μέχρι τώρα απεύφευγε να χτυπήσει ευθέως τη Χεζμπολάχ, καθότι αυτό θα σήμαινε αντίποινα στα βόρεια του Ισραήλ, και ουσιαστικά κανένα κέρδος για το εβραϊκό κράτος. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει όταν στον δρόμο της επιστροφής, για τον Λίβανο η Χεζμπολάχ θα μεταφέρει αποσυναρμολογημένα σε κιβώτια τα νέα της εξελιγμένα (για οργάνωση) "παιχνίδια".
Στο μεταξύ μονάδες του συριακού στρατού χτύπησαν ισλαμιστές αντάρτες στα σύνορα με Ιορδανία, κατά μαρτυρίες και εντός ιορδανικού εδάφους, προξενώντας τους μεγάλες απώλειες, καθώς προσπαθουσαν να περάσουν το υδάτινο κώλυμα του ποταμού Γιαρμούκ. Ανάμεσα στους νεκρούς βρέθηκαν  και Ιορδανοί εκπαιδευτές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανεπίσημη εμπλοκή της Ιορδανίας κατά του Άσαντ.
Είναι εμφανές ότι ούτε το Ισραήλ θέλει πραγματικά να εμπλακεί στη συριακή κρίση, αλλά αυτό που το "καίει" είναι η ενίσχυση της Χεζμπολάχ, η οποία θα αποκτήσει πολύ αναβαθμισμένες δυνατότητες, από αυτή την ιστορία. Και από αποψη εξοπλισμού, και φυσικά από την αποκτηθείσα εμπειρία στο πεδίο της μάχης.
«Αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επωφεληθεί από το χάος στην Συρία για να ενισχυθεί», δήλωσε στον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ο βουλευτής του Λικούντ, Τζάχι Χανεγκμπί, ο οποίος πρόσκειται στον Νετανιάχου.
Για να καταλάβουμε τι εστί Χεζμπολάχ, παρακολουθείστε το επόμενο βίντεο όπου φαίνεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πειθαρχίας των μαχητών της, καθώς και ο πολύ καλός εξοπλισμός της. Η οργάνωση μπορεί να ανταπεξέλθει είτε σε αντάρτικο, είτε σε μεθόδους τακτικού στρατού κάτι που δεν συναντάται σε καμμία άλλη οργάνωση στον πλανήτη, οι άνθρωποι έχουν "ξεφύγει", και για αυτό συνιστούν έναν πανίσχυρο σύμμαχο στο πλευρό του Άσαντ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top