GuidePedia

0

Αγριεύει η εσωτερική πολιτική σύγκρουση στην Τουρκία με αιχμή τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να κλείσει – προσωρινά σύμφωνα με πολλούς αναλυτές – το μέτωπο με τους Κούρδους του PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία, μία επιτυχία που πιθανότατα θα ενισχύσει και τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού για την ανάδειξη στην προεδρία της χώρας και τη μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία.
Οι αντιδράσει προήλθαν από τους κόλπους του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) και συγκεκριμένα από τον ηγέτη του, τον «Γκρίζο Λύκο», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο εθνικιστής πολιτικός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ερντογάν και του κόμματός του (AKP), κατηγορώντας τον ότι «σέρνει το χορό των αποσχιστών»…

Κατηγόρησε επίσης τον Ερντογάν ότι φτιάχνει το νέα τουρκικό Σύνταγμα σε συνεργασία με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το PKK, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ποτέ δεν θα καταστεί μέρος των σχεδίων που θα καταλήξουν στη διαίρεση της Τουρκίας.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Μπαχτσελί διάβασε ολόκληρα αποσπάσματα από έγγραφο που διέρρευσε το προηγούμενο διάστημα, το οποίο περιέχει όσα – υποτίθεται – ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 23 Φεβρουαρίου, στη φυλακή του Ιμραλί, μεταξύ του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν και βουλευτών του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που εκπροσωπεί τους Κούρδους στην τουρκική Βουλή.
Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι αποδέχεται «ο δολοφόνος του Ιμραλί» να παρεμβαίνει στη διαδικασία κατάρτισης του νέου Συντάγματος, δίνοντας στους ενδιάμεσους τις προτάσεις του για να τις μεταφέρουν στην υπεύθυνη κοινοβουλευτική επιτροπή. Τα τρία στελέχη του BDP που επισκέφθηκαν τον Οτζαλάν είναι και μέλη αυτής της επιτροπής που γράφει το νέο σύνταγμα της χώρας.
Ο Μπαχτσελί τόνισε με έμφαση τα σημεία όπου φαίνεται πως συζητήθηκε το νέο Σύνταγμα, το ορισμό της ιθαγένειας και το προεδρικό σύστημα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top