GuidePedia

0

Αν η Ελλάδα διέθετε περισσότερους τέτοιους διπλωμάτες, θα ήταν τα εθνικά μας ζητήματα σε πολύ διαφορετικό επίπεδο.
Μιλούμε για τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστρία Θεμιστοκλής Δημίδης, για να απαντήσει στις απαράδεκτες δηλώσεις του Christoph Leitl, προέδρου του αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου (WKÖ). Ο Αυστριακός αξιωματούχος μίλησε για πώληση ελληνικών ακριτικών νησιών στην Τουρκία, ώστε η χώρα μας να αποπληρώσει τα χρέη της.


Ο Έλληνας πρέσβης, σε μια πολύ καθαρή και αξιοπρεπή απάντηση, μέσω ανοιχτής επιστολής, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός να γνωρίζετε πως σίγουρα θα προτιμούσε να πεινάσει, παρά να παραχωρήσει έστω και μια σπιθαμή γης».

Και επισημαίνει στην επιστολή του ανάμεσα σε άλλα και τα κάτωθι: «Όσες ανυπέρβλητες δυσκολίες και να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ακόμα κι αν αναγκαζόταν να πτωχεύσει, θα πτώχευε ολόκληρη η χώρα. Θα πτωχεύαμε όλοι, μαζί και με το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης, στον πιο απομακρυσμένο βράχο, ή ύφαλο που ανήκει στην επικράτειά της».
Ο Έλληνας πρέσβης υπενθύμισε στον Christoph Leitl ότι η Ελλάδα προτίμησε να πολεμήσει κατά του Μουσολίνι, του Χίτλερ και του ναζισμού, παρά να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των δυνάμεων της Wermacht από το έδαφός της. To υπονοούμενo για την -κάπως διαφορετική-  στάση της Αυστρίας εκείνη την εποχή, ήταν παραπάνω από σαφές.
Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. επισημαίνει με ικανοποίηση τις παραπάνω δηλώσεις, πάντα πιστό στην γραμμή της ρεαλιστικής και μαχητικής διπλωματίας, και όχι αυτής των ηττημένων μυαλών. Και το λέμε αυτό έχοντας ακούσει  στο παρελθόν διπλωμάτες συναδέλφους του πρέσβη Δημίδη να μας μέμφονται, επειδή στην ορολογία του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. απαντά ο όρος Βόρειος ήπειρος, και άλλα παρόμοια.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν έχουμε παρά να αισθανόμαστε πως σε τούτη την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο οι, λεκτικές, τουλάχιστον, προκλήσεις σε βάρος του Ελληνισμού, ενίοτε απαντούνται. Και αυτή η στάση κρατά ζωντανή την ελπίδα πως ακόμη δεν τελειώσαμε. Απεναντίας...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top