GuidePedia

0
Μεγάλες ανατροπές προμηνύονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Το πιο ακραίο σενάριο που προκύπτει είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) και πιθανόν της Δημοκρατικής Συμμαχίας (το απέρριψε με δήλωσή της προ ολίγου η ντόρα Μπακογιάννη) με στόχο την απομόνωση του Αντώνη Σαμαρά και τον αποκλεισμό του από την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος εμμέσως έθεσε εαυτόν στη διάθεση της καινούργιας προσπάθειας, σε ένα έμμεσο μήνυμα ότι τον ενδιαφέρει ακόμη και ο πρωθυπουργικός θώκος!


Εναλλακτική λύση είναι κυβέρνηση με πρόεδρο της κυβερνήσεως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αντιπρόεδρο τον Γιώργο Καρατζαφέρη (!) και σε καθοριστική θέση η Ντόρα Μπακογιάννη, μια ομάδα η οποία θα επιχειρήσει να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα έχει τεθεί το πρόπλασμα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού – κομματικού φορέα ο οποίος θα ηγεμονεύσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τα ερχόμενα χρόνια.
Σχόλια που ακούστηκαν στο Κοινοβούλιο μιλούσαν επίσης και για «εκδίκηση της οικογένειας Μητσοτάκη απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά», υπό την έννοια ότιο πέραν της Ντόρας Μπακογιάννη, ο έτερος πόλος της ενδεχόμενης κυβέρνησης, το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, έχει πρόεδρο ο οποίος θεωρείται «πολιτικό τέκνο» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Να επισημανθεί ότι εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να κερδίζει τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, τότε δεν είναι απαραίτητο να παραιτηθεί, αφού έχει μόνο δεσμευθεί να προβεί σε διερευνητικές επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, εάν αποτύχει, θεωρητικά θα μπορούσε να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του.
Εκτός και αν υλοποιήσουν τις απειλές τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και την οδηγήσουν σε κατάρρευση. Ωστόσο, φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα του και να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
Ωστόσο, θα πρέπει αν επισημανθεί ότι τα τρία κόμματα δεν συμπληρώνουν 180 ψήφους, αν και ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδεύεται από μέτρα τα οποία θα θεωρούνται από τη Νέα Δημοκρατία ως ακατάλληλα.
Το πραγματικό πολιτικό παιχνίδι μόλις άρχισε…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top