GuidePedia

0


Οι διεθνείς πιέσεις που δέχεται το Βελιγράδι προκειμένου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου πλέον εντείνονται σε βαθμό... εκβιαστικό.

Από τη μία, το ΝΑΤΟ (KFOR) έδωσε στους Σέρβους του Βορείου Κοσόβου διορία έως το βράδυ της Κυριακής προκειμένου αυτοί να αποσύρουν τα 16 οδοφράγματα που έχουν στήσει στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Από την άλλη, οι Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας ως δέλεαρ την προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης, απαίτησαν από το Βελιγράδι εάν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ να αναγνωρίσει την Πρίστινα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ωστόσο, προκειμένου να παραμείνει η πόρτα της Ευρώπης ανοιχτή (και να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων), η Επιτροπή έθεσε απερίφραστα μια διόλου ευκαταφρόνητη προϋπόθεση: την "εξομάλυνση των σχέσεων" μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεδομένου ότι οι Κοσοβάροι απορρίπτουν επί του παρόντος κατηγορηματικά "λύσεις" όπως τη διχοτόμηση, τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος για τον Βορρά και την ανταλλαγή εδαφών, η Σερβία πλέον καλείται εκβιαστικά να διαλέξει είτε το Βόρειο Κόσοβο είτε την Ευρώπη.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top